Muddus/Muttos 

Muddus/Muttos ligger i skogslandet mitt i Norrbottens län. Här finns vidsträckta myrmarker,urskogar och djupa raviner med forsande vatten. Överallt i Muttos ser man spår av äldre skogsbränder. Den senaste stora skogsbranden ägde rum 2006.

Bildspelsfoton: Thomas Öberg/Natur i norr

I myrområdet häckar mängder av fåglar och här finns ett fågelskyddsområde, med tillträdesförbud under en del av året. I parkens södra del finns kursusdalar med upp till 100 meter höga, lodräta bergväggar. I en av dalarna rinner Muddusjokk, här hittar du det berömda Muddusfallet som är ett omtyckt utflyktsmål. Sörstubba är ett av lågfjällen inom nationalparken. Uppifrån toppen får man en fin utsikt.

Ny förvaltning

Muddus/Muttos förvaltas sedan 1 januari 2013 av den lokalt förankrade föreningen Laponiatjuottjudus.

Mer information hittar du på Laponia.nu

Djur  och växter

I Muttos finns björn, lo och järv, men chanserna att få se dem är mycket små. Älg och ren är lättare att få syn på. Under vår och sommar kan du se och höra flera av urskogens och myrens fåglar. I skogen trivs tjäder, orre och järpe liksom lavskrika och lappmes året om. I maj återvänder flyttfåglarna och då ljuder skogen av bergfinkar, rödstjärtar och rödvingetrastar. Från sjöarna hörs sångsvan, sädgås och storlom. Från myrlandet hörs tranor, snäppor och beckasiner.

Hitta hit

Muddus/Muttos ligger sydväst om Gällivare samhälle, mellan riksväg 97 och väg 45, norr om Stora Lule älv. Det går stigar in i nationalparken från tre håll: söderifrån via Skaite, sydöstifrån via Sarkavare och österifrån via Suolaure. Till Skaite går det en väg ända fram som är öppen sommartid. Vägen plogas inte alltid vintertid och den kan stängas av under förfallstiden på våren. Du hittar avtagsvägen från väg 45 mellan Jokkmokk och Porjus, vid Liggadammen. I Skaite finns en bilparkering. 

Till Suolaure tar du dig från vägen mellan Nattavaara och Messaure. Tag avtagsvägen mot Urtimjaur och fortsätt förbi Urtimjaur till Suolaure. Vägen till Urtimjaure är alltid plogad. 

Till Sarkavare tar du avtagsvägen från vägen Jokkmokk och Nattavaara. Vägen till Sarkavare är alltid plogad.

Du kan också nå parken norrifrån. Parkera efter väg 45 mellan Porjus och Gällivare. Vintertid tar du dig med skidor in i Muddus/Muttos i ospårad terräng. Sommartid rekommenderas ej att vandra norrifrån, eftersom myrarna är svårframkomliga.

Fakta

Kommuner: Gällivare och Jokkmokk

Samebyar: Sirges, Sörkaitum och Gällivare skogssameby.

Storlek: 493 kvadratkilometer

Bildad år: 1942

Övrigt: Muddus/Muttos kan nås från olika håll. Fram till entrén vid Skaite går det en bilväg, som dock inte alltid är öppen vintertid. I Muddus/Muttos finns det markerade stigar, rastplatser och övernattningsstugor. Muddus/Muttos ingår i världsarvet Laponia.