Vind i kombination med snöfall på kalfjället i Norrbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen i Norrbotten fördelar 2024 års kulturmiljöanslag

Gammelstads kyrkstad. Foto: Mostphotos

Länsstyrelsen i Norrbotten har tilldelats 11,5 miljoner kronor av Riksantikvarieämbetet, som ska fördelas till kulturmiljöinsatser i länet. Just nu pågår fördelning av anslaget.

Bidraget fördelas efter ansökan och kan gå till vård av värdefulla kulturmiljöer, kulturlandskap och fornlämningar, framtagande av kunskapsunderlag som underlag för vårdinsatser eller samhällsplanering samt vissa arkeologiska undersökningar.

I år har cirka 70 ansökningar inkommit. Bland dem har flera bidrag till restaureringsinsatser beviljats i kyrkstäderna Gammelstad och Öjebyn, samt i den samiska kyrkstaden Lappstaden i Arvidsjaur. I bidragstilldelningen prioriteras kulturmiljöer som har höga kulturhistoriska värden och är skyddade som exempelvis byggnadsminnen eller ligger i riksintressemiljöer. Många ansökningar kommer från enskilda personer. Men även kommuner, museer och företag söker, säger Anna Elmén Berg, antikvarie på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Kulturmiljövårdsbidraget är ett statligt anslag som kan lämnas till kulturmiljövårdande insatser. Målet med bidraget är att göra nytta för kulturmiljön och uppfylla de nationella målen för kulturmiljöarbetet.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss