Om länet

Del av Norrbottens skärgård

Norrbottens län är 25 procent av Sveriges yta och därmed Sveriges största län. Det är nästan 100 000 kvadratkilometer stort. Från fjällkedjan i väst till skärgården i öst rymmer det en rad olika landskapstyper och kulturella traditioner. Cirka en kvarts miljon, dvs
250 000 människor bor här. Det innebär att tre procent av Sveriges befolkning är norrbottningar och bor på en fjärdedel av landets yta. 

Norrbottens län har 14 kommuner: Arjeplog, Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix, Kiruna, Luleå, Pajala, Piteå, Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå.

Kustområdet är den mest befolkade delen av länet. Mer än hälften av norrbottningarna bor inom några mils radie från residensstaden Luleå. Området har 170 000 invånare. Det är den största befolkningskoncentrationen i norra Sverige.

Norrbottenskarta 

Inlandet har naturtillgångar i form av skog, malm och vattenkraft, medan de flesta industrierna ligger vid kusten; i Piteå, Luleå och Kalix.

Malmfälten med gruvorterna Kiruna och Gällivare har tillsammans cirka 40 000 invånare. Längs Bottenviken, på svenska och finska sidan, bor totalt mer än en halv miljon människor. Ur ett nordiskt perspektiv är Bottenvikskusten en befolkningstät tillväxtregion.

Barentsregionen, som utgörs av de norra delarna av Sverige, Norge, Finland och nordvästra Ryssland, har cirka sex miljoner invånare. Norrbotten tillhör denna stora nordliga region, som väcker allt större intresse i EU och världen.

 Content Editor