Största inflyttningen på drygt 40 år

PRESSMEDDELANDE. Befolkningen i Norrbotten fortsätter att öka. Nettoinflyttningen på drygt 1100 personer under 2013 är den högsta sedan 1975. Det visar färsk befolkningsstatistik från SCB.

– Det är fantastiskt att se att befolkningsökningen fortsätter, det betyder mycket för den fortsatta utvecklingen i Norrbotten, säger Sven-Erik Österberg, landshövding i Norrbottens län.

Totalt flyttade drygt 7850 personer till länet 2013. Inrikes inflyttade ökar mest med drygt 5200 personer vilket är den största siffran sedan 1976.

– Vi är nu mycket nära målsättningen i den regionala utvecklingsstrategin om minst 8000 inflyttade personer till Norrbotten varje år, säger Sven-Erik.

Den totala befolkningsökningen på drygt 800 personer är den största på 20 år, en ökning för andra året i rad och betydligt högre än förra året. Sju av Norrbottens kommuner uppvisar en folkökning. Bland dessa ökade Pajala sin befolkning för andra året i rad. Gällivare och Arvidsjaur ökade sin befolkning för första gången på 20 år.

Eftersom det varje år föds allt mindre barn i länet är det inflyttningen som står för ökningen.

– Det kan inte nog understrykas hur viktig inflyttningen är för framtiden i Norrbottens alla kommuner. Därför arbetar vi hela tiden för att länet ska vara attraktivt för alla, de som redan bor här och de som vill flytta hit, säger Sven-Erik Österberg.