Avlysningsområdet vid Kebnekaise minskas

Nu är området kring Sydtoppen, Björlings glaciär och Storglaciären öppet för allmänheten. Däremot är det fortfarande förbjudet att vistas kring Rabotglaciären och kammen mot nordtoppen.

Länsstyrelsen beslutade 19 mars att avlysa området där ett norskt militärt transportplan havererat mot en bergvägg mellan Kebnekaises nord- och sydtopp.

Delar av det havererade planet föll ner i dalen mot Rabots glaciär och över fjällkammen mellan nord- och sydtoppen mot Storglaciären. På haveriplatsen finns en stor mängd vrakdelar med ämnen som är farliga för människor.  Det finns också risk för ras/nedfallande delar och laviner i området.

Det första förbudet gäller fram till och med 2012-04-15. Nu har Polismyndigheten i Norrbotten kommit in med en begäran om att minska avlysningsområdet. Länsstyrelsen häver därför det tidigare beslutet och fattar ett nytt beslut där ett mindre område är avlyst från och med 2012-04-12 till och med 2012-04-15.

Ändringen innebär att området kring Sydtoppen, Björlings glaciär och Storglaciären åter är öppet för allmänheten. Däremot är det fortfarande förbjudet att vistas kring Rabotglaciären och kammen mot nordtoppen.

Länsstyrelsen har enligt ordningslagen rätt att fatta beslut om lokala föreskrifter av hänsyn till allmänhetens säkerhet.

Avlysningsområde