Trygghetskonferensen 2016

Det blev två lyckade dagar för Trygghetskonferensen som gick av stapeln för fjärde året den 13 och 14 april. Cirka 200 deltagare hade samlats för att diskutera, delta på seminarier och lyssna på föreläsare under temat migration, integration och utanförskap.
Banner Tryggare kan ingen vara

 Landshövding Sven-Erik Österberg var först upp på scen för att hälsa alla deltagare välkomna och han pratade bland annat om att vi behöver invandring för att Norrbotten ska gå runt.

- Vi måste göra 41 000 rekryteringar fram till 2021 och det handlar inte bara om vård och omsorg utan det är en generell uppskattning av alla yrken. Vi måste se den kompetens som finns hos dem som kommer till oss och få dem att stanna kvar och känna trygghet i Norrbotten.

Rikspolischef Dan Eliasson pratade om myndighetens ombildning och de utmaningar som polisen ställs inför just nu. Han lyfte även fram att 2015 var ett svårt polisiärt år med bland annat besvärliga spaningsuppdrag.

- Ombildningen är svår och tung, men är en del av den normala förändringskurvan. Vi har även ett otroligt teknikunderskott hos polisen och det är först nu våra anställda har fått smarttelefoner.

Deltagarna hade möjlighet att delta på flera olika seminarier under konferensens två dagar och en av dem som höll i en av föreläsningarna var Josefin Wångdahl från institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet. Hon pratade om hälsolitteracitet och möjligheten att ha makt över sitt eget liv.

- Hälsolitteracitet omfattar flera sorters färdigheter, bland annat att läsa och förstå information och kunna förhålla sig till och värdera information. Utgångspunkten för hälsolitteracitet är att människor själva kan främja hälsa, lösa hälsoproblem och vara aktiva samarbetspartners i val av åtgärder och i beslut som fattas.

En av konferensens mest hyllade föreläsare var Lina Axelsson Kihlblom, grundskolechef och författare. Hon pratade om hennes resa i skolans värld som rektor och de förändringar som krävs för att se resultat.

- Vi måste sätta in reparativa åtgärder i skolan och göra det i tid. Det spelar ingen roll om man får ett nytt schema mitt i en termin eller intensivläser ett ämne under några veckor. Alla har ett ansvar och det är viktigt att det man gör inte bara handlar om gamla traditioner.

Trygghetskonferensen arrangerades av Polisen, Länsstyrelsen i Norrbottens län och Kommunförbundet i Norrbotten. Några av de andra föreläsarna var Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson, Juno Blom, utvecklingsledare samt Salahuddin Barakat från Islamakademin.  

Ta del av material från konferensen via länkarna här på sidan.

OBS! Film och material från Josefin Wångdahls seminarium om hälsolitteracitet kommer att publiceras separat och via separat utskick till alla deltagare.