Har du sett varg eller hittat vargspillning?

Under hösten 2017 och vintern 2018 är Länsstyrelserna extra intresserade av att försöka samla in och analysera all vargspillning som hittas. Detta för att försöka få en bättre bild av hur många vargindivider som finns i landet.

​De flesta vargarna finns i Mellansverige, men några kommer varje år ned till de sydligare delarna av landet. Du som bor i Kronobergs län kan delta i inventeringen genom att rapportera till Länsstyrelsen när du sett en varg, eller hittat spår eller en spillning som du misstänker kommer från varg. Rapporterar gör du antingen genom att lägga in observationen i databasen www.skandobs.se, eller genom att kontakta Länsstyrelsens kvalitetssäkrare (rovdjursspårare) så snart som möjligt efter att observationen gjordes. Telefonnummer till spårarna hittar du på Länsstyrelsens rovdjurssida.

 

Hur vet jag om jag hittat vargspillning?

Vargspillning är oftast cirka en decimeter lång med svart, brun och ibland grå färg. Karaktäristiskt är även att den innehåller mycket pälshår och benbitar efter det vilt den har ätit. Den luktar starkt!

Här kan du läsa mer om den nationella insamlingen av vargspillning hos Viltskadecenter vid SLU.

Här kan du läsa mer om inventering av varg i allmänhet.

 

Se rovdjursobservationer på nätet

Är du nyfiken på att se var Länsstyrelsen kvalitetssäkrat observationer av varg och lodjur? Klicka in på www.rovbase.se, här finns kvalitetssäkrade rovdjursobservationer från hela landet. Du söker genom att skriva in det län eller kommun du är intresserad av eller genom att zooma in på kartan.