Nu reser regionen till Shanghai 

Publicerad
2010-09-30

På tisdag den 5 oktober åker företrädare från regionen till världsutställningen i Shanghai. Resan arrangeras av regionförbunden i Småland Blekinge.
– Det finns ett stort intresse på världsutställningen för de seminarier som ordnas om regionen, säger regiondirektör Peter Hogla.

Ja 

Huvudsyftet med arrangemanget på Expo är att marknadsföra regionen och den kompetens som finns inom hållbarhet och miljöteknik. För detta syfte har kinesiska städer kring Shanghai bjudits in. Gästerna kommer att få lyssna på föredrag av bl.a. Växjö kommun, Regionförbundet i Kalmar, Energikontor Sydost, Mercatus AB, Volvo CE och Linnéuniversitetet. Även generalkonsuln i Shanghai och Svenska ambassaden i Pekings miljöteknikcentrum medverkar.

– Seminarierna den 7-9 oktober lyfter bl.a. hållbart byggande, energi- och vattenfrågor. Intresset för seminariet är stort, i dagsläget har mer än 120 kinesiska gäster bekräftat sitt deltagande och ännu fler tillkommer. Troligen kommer uppemot 200 kinesiska gäster att vara på plats under dagarna, säger projektledare Gunnel Olsson.

 

Bakom länets satsning står regionförbundet, Växjö kommun och Länsstyrelsen i Kronobergs län. Totalt reser 91 offentliga företrädare, lärosäten, företag och näringslivsorganisationer från Sverige. 24 av dem är från Kronoberg. Dessutom medverkar ett 50-tal personer på plats i Kina. Totalt deltar 35 företag.

– Företag och de flesta offentliga företrädare kommer att delta på programmet ”Möt Kina” som ger en kunskap om Kina som marknad. På programmet står bl.a. seminarium om att göra affärer i Kina, studiebesök hos svenska företag och match-making med kinesiska företag, säger projektledare Gunnel Olsson.

– Kina och världsutställningen är viktigt för regionen.  Anledningen är att vi är ett exportberoende län med nästan bara små och medelstora företag som är underleverantörer, säger landhövding Kristina Alsér.

 

Söndagen den 10 oktober blir det erfarenhetsutbyte på Suzhou Industrial Park där flera svenska företag är etablerade. På måndagen möter deltagarna kinesiska företag och offentliga kunder på minimässan Sweden-China Expo. På tisdagen är det China Baltic Sea Business Forum i Huzhou-Changxing med seminarier om affärsmöjligheter inom bl.a. hållbarhet, miljöteknik, energi och IT. Onsdagen den 13 oktober går flyget tillbaka till Sverige.

 

Läs mer om programmet och vad som händer under resan på http://www.smalandblekinge.se/. Regelbundna rapporter om vad som händer på resan kommer även att finnas på landshövding Kristina Alsérs blogg.

logga för Länsstyrelsen i Kronoberg       logga för regionförbundet    

 

logga för Växjö kommun

 

För mer information kontakta

Kristina Alsér, landshövding, +46 (0)706 51 04 64

Peter Hogla, regiondirektör, 0470-72 47 50, +46 (0)709-39 23 03

Gunnel Olsson, projektledare, +46 (0)708-76 14 99

Senast uppdaterad: 2010-09-30