Lyckad landskapsvandring med kronprinsessan

Onsdagen 9 maj gick H.K.H kronprinsessan Viktoria de 15 kilometrarna mellan Seby läge och Ås kyrka på sydöstra Öland. Hon följdes längs vägen av ca 70 personer som anslöt till sällskapet vid flera ställen.

Vandringen genomfördes i strålande solsken, en lätt svalkande vind från nordost och med glada barn och ungdomar. Att vandringen uppskattades av kronprinsessan märktes tydligt under dagen. Utrop som "det är så vackert så att det nästan inte går att ta in", "vilken utsikt" och "Öland är gudomligt" fick vi höra lite titt som tätt.

- Landskapsvandringarna är ett av de bästa projekten jag fått göra, någonsin, berättade också kronprinsessan. - Att få kombinera naturupplevelser med motion och mer kunskap är fantastiskt!

Vandringen startade i Seby läge där elever från åk 3 Torslunda skola presenterade årets vykort för världsarvet Södra Ölands odlingslandskap.

Seby sjöängar är häckningsplats för flera arter. Kronprinsessan och eleverna hade turen att få se en havsörn ute i sundet. Magnus Hellström från BirdLife Sverige berättade om Ölands fågelliv

I Gräsgårds hamn serverades kaffe och energikaka med tranbär. Kronprinsessan och landshövding Thomas Carlzon fick information av orföranden Maj-Britt Landin om arbetet inom Ölands vattenråd. Kronprinsessan fick dessutom ett duschtimglas för att kunna spara vatten.

För att göra matematiken roligare och för att minnas bättre är eleverna vid Torslunda skola utomhus och använder programmeringsmatta. Kronprinsessan fick se hur de praktiskt gör.

Halvvägs gjorde sällskapet lunchstopp på Eketorps borg. Gabrielle Johansson från Kalmar läns museum gav en liten historielektion om Öland och dess försvar från 300-talet och fram till 1600-talet och övergivandet av Eketorps borg. 

På Eketorp fick kronprinsessan även testa på långbåge och gjorde det med den äran.

Under eftermiddagens vandring fick kronprinsessan sällskap av niondeklassare från Skansenskolan, Mörbylånga.

Vid Enetri serverades eftermiddagsfika av Mörbylånga kommun. Kronprinsessan fick då ännu mer kunskap om världsarvet av Skansenskolans elever. Dessutom berättade Henrik Andersson från Länsstyrelsen Kalmar län om samordningen av åtgärder och förebyggande aktiviteter kring vattenbristen på Öland. Lantbrukare Roger Gustavsson om hur lantbrukarna upplevde den senaste vattenbristen år 2016.

Vandringen avslutades vid Ås kyrka där sällskapet möttes av en barnkör som sjöng sommarsånger. Rita Jönsson från Länsstyrelsen berättade om det samarbete med Linnéuniversitetet kring ålgräsängar som pågår runt Ölandskusten.