Länsstyrelsen nominerar Ull-baggar 

Publicerad
2012-05-29
Kategori
Lantbruk & landsbygd, Om Länsstyrelsen
Ämnesområde
Pressrum

Under 2011 fick många goda idéer och utvecklingsplaner stöd från Landsbygdsprogrammet. Några av dessa har Länsstyrelsen nominerat till 2012 års Ullbaggar, som de bästa landsbygdssatsningarna i Kalmar län.

Ja 

Årets Ull-bagge delas ut av det nationella Landbygdsnätverket i kategorierna Årets Landbygdsprojekt, Årets Landsbygdsföretagare, Årets Leader, Årets Landsbygdsinnovation, Årets Miljösatsning, Årets Ungdomssatsning, Årets Integrationssatsning och Årets Jämställdhetssatsning.

Varje län nominerar sina kandidater. På riksnivå kommer sedan en jury att nominera tre kandidater i varje kategori, till Landsbygdsgalan den 26 november i Stockholm där vinnarna koras.

Vinnarna belönas utöver äran med en ståtlig Ull-bagge och en prissumma på 10 000 kr. Länsstyrelsen gläds åt att kunna presentera dessa kandidater och önskar dem fortsatt framgång.

Följande insatser har Länsstyrelsen Kalmar län nominerat:

Länsstyrelsen har nominerat projektet Kyrkan mitt i byn till Årets Ull-bagge 2012 och titeln Årets Landsbygdsprojekt 2012. Länsstyrelsens motivering lyder:

" "Kyrkan mitt i byn" - har en vision om att alla från barn till gamla ska finna samhörighet och identitet i en levande landsbygd och befästa en hållbar utveckling av bygden som gör det attraktivt för yngre att återvända och bosätta sig i hembygden. "Inte bara för oss själva" - kyrkan är en viktig mötesplats för alla i bygden, en katalysator för ungdomars skaparkraft och en viktig arena för möten mellan generationer."

Länsstyrelsen har nominerat Tobias och Karin Knutsson till Årets Ull-bagge 2012 och titeln Årets landsbygdsföretagare i Kalmar län. Länsstyrelsens motivering lyder:

"För att de med mod, engagemang, kunnighet och benhård kostnadsmedvetenhet har förverkligat sin dröm och byggt upp ett eget lantbruksföretag, från inköp av gård till byte av produktionsinriktning och expansion av både areal och djur till ett lönsamt och försörjningskraftigt mjölkföretag."

Länsstyrelsen har nominerat Vinprojekt Öland till Årets Ull-bagge 2012 och titeln Årets Landsbygdsinnovation i Kalmar län. Länsstyrelsens motivering lyder:

" Öland – världens nya vinregion. Man vill fånga det unika i Öland och buteljera det. Utveckla och skapa förutsättningar för att producera kvalitetsvin från Öland och skapa en vinregion som blir konkurrenskraftig på den internationella vinmarknaden."

Länsstyrelsen har nominerat projektet Kalmarsunds kustmiljö till Årets Ull-bagge 2012 och titeln Årets Miljösatsning i Kalmar län. Länsstyrelsens motivering lyder:

" Kalmarsunds kustmiljö är en sammanslutning av ideella föreningar längs kusten som verkar för en bättra kustmiljö, bättre vattenkvalité och en ökad tillgänglighet för besökande. Ett forum där kunskap, information, resurser och ny teknik delas och sprids."

Länsstyrelsen har nominerat projektet "Stallet-en mötesplats med möjligheter i Smedby till Årets Ull-bagge 2012 och titeln Årets Ungdomssatsning i Kalmar län. Länsstyrelsens motivering lyder:

"Stallet – en mötesplats som ger möjligheter till integration, stärkt självkänsla och sammanhållning i Smedby. Projektet är ett samarbete mellan Kalmar Hästsportklubb, Kalmar Travet och Stall Just i syfte att få ungdomar att se hästsport som en naturlig del av Smedby."

Från länet nomineras även projekten "Närproducerad och ekologisk mat i Astrid Lindgrens Hembygd" och "Ölands Järnålder" till Årets Leader.

Senast uppdaterad: 2012-05-29    

Kontakta oss

Agneta Gustafsson
chef landsbygdsutvecklingsenheten
010-2238311
070-6108832