SMHI varnar för storm under söndag 7 januari

Allmänheten varnas för det stormoväder som drar in över Jämtlands län under söndagen 7 januari 2018.
snöstorm i fjällen

Ovädret beräknas medföra stormvindar upp till 25–30 meter per sekund, nordvästlig vind och snöfall.

Ett 20-tal organisationer i länet har under lördag eftermiddag haft ett regionalt möte. Skälet är att SMHI utfärdat en klass 2-varning för stormvindar i Jämtlands län.

I Jämtlands- och Härjedalsfjällen väntas från söndag förmiddag till sen eftermiddag västlig till nordvästlig storm på 24-28 meter per sekund. Nederbörden beräknas till cirka 3o centimeter med drivbildning. I fjällen väntas vindbyar över 35 meter per sekund.

I Jämtlands län förutom fjällen väntas under söndag eftermiddag stormbyar på 24-30 meter per sekund från väst eller nordväst.

Länets vägar kommer att påverkas

Det finns stor risk för att vägnätet och tågtrafiken kommer att påverkas. Eventuellt kommer delar av E14 att stängas. Mer information om vilka vägar som kommer att påverkas finns på Trafikverkets webbplats.

Räddningstjänsten Jämtland uppmanar bilister på väg från fjällen att åka tidigt, ta god tid på sig och se till att ha varma kläder med er i bilen. För er som ska till fjällen rekommenderas att åka på måndag i stället för söndag.

Följ väderläget

För att få reda på mer information kan du lyssna på Sveriges radio P4 Jämtland, läsa på Trafikverkets webbplats samt följa väderutvecklingen på SMHI:s webbplats.

SMHI:s definition för Varning klass 2 storm:

Medelvind på minst 25 m/s. Mycket svårt att gå upprätt. Vid lös snö obefintlig sikt. Farligt att vistas på fjället. Vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen.

SMHI:s definition för Varning klass 2 stormbyar:

Vindbyar från 25 meter per sekund upp till 30 meter per sekund. Skador på byggnader med risk för kringflygande föremål. Större skador på skog och risk för störningar i trafik samt el- och teleförsörjning. Om prognosen ändras till 30 meter per sekund eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.