Nysätern

Fjällsluttning i närbild.
En gammal, naturreservatsskyddad fäbod som utgångspunkt för sommar- och vinterturer till Sonfjällets nationalpark. Vandra, upplev vildmarken och spana efter björn.

Sonfjället reser sig i ensamt majestät över det omgivande skogslandskapet. Nationalparken är ett särpräglat och formskönt område mitt i Sveriges högst belägna landskap Härjedalen. Som en kil in i nationalparken går naturreservatet Nysätern, en gammal fäbodvall.

 
Torkade blommor i en vas.

Fäbodlivets era

Fäbodlivet i trakterna av Sonfjället blomstrade under senare delen av 1800-talet. Dalsvallen, Kusvallen, Nysätern, Gammelbodarna, Tevjevallen, Brottvallen, Tjärnvallen och Gammelvallen är fäbodar som en gång var i bruk, men som under 1900-talet övergavs, den ena efter den andra.

Nyvallen, angränsande mot nationalparkens norra del, är den enda levande fäboden i området idag och är även det ett naturreservat.

 

Besök den levande fäboden i närheten

Nyvallens fäbod har utan avbrott varit i drift ända sedan början av 1700-talet. En genuin fäbodkultur med fjällkor som betar fritt i fjällbjörkskogen och getter som trivs med livet. Artrika ängsmarker som hävdas traditionellt med lieslåtter.

Här kan man gå på en guidad tur och höra om livet på en fäbod på 2000-talet. Det är också möjligt att hyra in sig som gäst en eller flera dagar och då får man delta i de dagliga bestyren på fäboden. Länk till Nyvallens reservatssida hittar du i högerspalten.

 

 Fakta

Kommun: Härjedalen
Storlek: 4 km2
Bildat år: 1992
Vägbeskrivning: Nysäterns naturreservat ligger som en kil in i västra delen av Sonfjällets nationalpark. Från väg 84 i Hede följer man vägskyltningen mot Råndalen. Strax före den gamla fäbodvallen finns parkering och informationstavla.

Karta

Get Microsoft Silverlight

Skogsvandring.
Allemansrätten gäller även i skyddade områden, men begränsas genom olika föreskrifter.