Länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt på en björn i Linsell

Länsstyrelsen har fattat beslut om avlivning av en ”soptunnebjörn” i Linsell i Härjedalen.
Länsstyrelsens fältpersonal har under den senaste veckan gjort flera försök att skrämma bort björnen. Efter det senaste försöket, som genomfördes på morgonen den 4 juli, var björnen borta ett par dygn.
En brunbjörn på vandring.

Men under natten mot måndag den 9 juli var björnen, trots de omfattande skrämselförsök som utförts, åter tillbaka i området för att söka efter föda i soptunnor. Därför beslutar Länsstyrelsen om avlivning av björnen.

För att minska risken att björnar söker föda runt våra hus så uppmanar Länsstyrelsen allmänheten att rensa bort allt eventuellt ätbart i anslutning till bebyggelse, samt förvara sopkärl oåtkomliga för björnar.

Länsstyrelsen ser gärna att allmänheten hör av sig direkt om en björn anses bli alltför närgången. Åtgärder kan då sättas in med hjälp av specialtränade hundekipage för att skrämma bort björnen från området.

Länsstyrelsen påminner också om hundförbudet som råder för närvarande, vilket innebär att dispens krävs för att släppa hundar efter björn före den 21 augusti.

Det har visat sig att om man sätter in rätt åtgärder tidigt mot björnar som vistas för nära samhällen, så kan man avbryta björnens beteende och slippa avliva djuret.

För mer information kontakta

Mikael Wallén, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen Jämtlands län, 063-14 62 29, 072-218 11 71