Fyra vargvalpar i Tandsjöreviret

Den 26 maj 2011 konstaterade Länsstyrelsen och Skandinaviska Vargprojektet att det vargpar som har revir i trakterna runt Tandsjöberget, Lillhärdal, fått fyra valpar.

Lyan kunde efter flera dagars sökande lokaliseras och valparna - som alla var av hankön - mättes, vägdes och DNA-prover togs. Det hela gick mycket snabbt och valparna placerades sedan tillbaka i lyan.

– Det är rutin att söka lyan och ta prover på valpar och det görs vid nästan alla lyor i landet vid den här tiden på året, säger Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare vid Länsstyrelsen.

De vuxna vargarna är försedda med sändarhalsband som med hjälp av en GPS och en SMS-funktion i halsbandet skickar positioner till myndigheten.

Även allmänheten kan se vargarnas position på den så kallade vargwebben, men med en upplösning på 10 gånger 10 kilometer. Detta fungerar som en förebyggande åtgärd för skador på exempelvis tamdjur och jakthundar.

Under tiden då valparna är små har SLU valt att stänga ner den publika vargwebben, med hänvisning till att lyor är belagda med sekretess. Fäbodbrukare och andra lantbrukare kommer att få närmare information vid kontakt med Länsstyrelsen.

Sökandet av lyan försvårades av att honans sändare är ur funktion och att endast hanens sändare fungerar. Då hanen inte tillbringar lika mycket tid vid lyan som honan - och ibland kan vandra långa sträckor - kunde Länsstyrelsen inte med hjälp av sändarnas positioner säga vart lyan låg.

Dessutom hade vargarna flyttat lyan ett flertal gånger under våren, något som är ovanligt.

– Det kan vara ett tecken på störning och kanske kan det vara så att vargarna flyttar för att minska risken att till exempel björnar kommer åt valparna, menar Nyqvist.

För mer information kontakta:

Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, 070-300 40 27
Länsstyrelsen Jämtlands län johan.nyqvist@lansstyrelsen.se

 

 

 

Fakta om varg i Jämtland län

Vargparet har funnits i området sedan sommaren 2009 men detta är första gången som en föryngring konstaterats. Det är därmed första gången sedan 1997 som vargvalpar konstaterats i Jämtland.

Båda vargarna är av skandinaviskt ursprung. Hanens födelserevir är Lokareviret mellan Örebro och Värmlands län. Honan dokumenterades i länet första gången i länet våren 2009. Hon kommer från Fulufjället, Dalarna.

Utöver Tandsjöreviret så berörs Jämtlands län delvis av två andra revir. Dessa är Haveröreviret och Skrälldalsreviret med vargar som ibland befinner sig i sydöstra delarna av länet. Hanen i Haveröreviret sköts dock under licensjakten i vinter i Gävleborg och just nu är honan troligtvis ensam.

Stora delar av länet är del av renskötselområdet och där ska vargar inte etablera sig enligt den nuvarande rovdjurspolitiken. Vargarna i Tandsjöreviret och de andra reviren befinner sig dock utanför renskötselområdet.

Delar av reviret sträcker sig även in i Dalarna.

Länsstyrelsen tar gärna emot tips från allmänheten gällande vargobservationer och dessa kan lämnas på Länsstyrelsens rovdjurstelefon, 063-14 63 33.