Sonfjällets nationalpark

Sonfjällets sluttningar speglas i klarblå sjö.
Sonfjället reser sig i ensamt majestät över det omgivande landskapet. Nästan var du än befinner dig i Härjedalen så avtecknar sig den karaktäristiska silhuetten mot horisonten.

Härjedalens hjärta

Sonfjällets nationalpark är ett formskönt fjällområde mitt i Härjedalen. En liten del av Sonfjällsmassivet avsattes redan år 1909 som en av de första nationalparkerna i Europa. Senare utvidgades nationalparken så att hela fjället med omgivande skogslandskap skyddades.

Björnen är områdets karaktärsart, men det skygga djuret visar sig sällan. Man ser istället dess närvaro genom spillning, spår och urätna myrstackar. I området finns även lämmel, ren och älg, och ett rikt fågelliv med bland annat ljungpipare och ripor. Med lite tur kan man även se fjällvråk, kungsörn och lodjur.

Naturskådespel

I Sonfjällsområdet utspelades en av slutscenerna i ett dramatiskt naturskådespel när landet växte fram ur inlandsisen. När isen smälte undan och hela ismassan sjönk ihop kunde de högsta fjällen i väster titta upp ovanför istäcket.

Växtligheten tog fart, de första hjortdjuren gjorde sitt intåg och i hälarna på de eftertraktade bytesdjuren följde människan. Det kan ha funnits människor här i mer än 8 000 år!

Gamla fäbodstugor, gärdesgård, getter och kor vid Nyvallens fäbod.

Fäbodkultur och friluftsliv

I nationalparksområdet finns unika möjligheter till spännande upplevelser. Nyvallen är en levande fäbod som varit i drift ända sedan början av 1700-talet och som är väl värd ett besök.

Både Nyvallen och Nysätern utgör små naturreservat som ligger inom nationalparksområdet. I högerspalten hittar du länkar till deras respektive webbsida. Nyvallen, Nysätern och Dalsvallen är fina utgångspunkter för turer och erbjuder även stuguthyrning.


 Fakta

Kommun: Härjedalen
Storlek: 104 km2
Bildat år: 1909, utökades 1989.
Vägbeskrivning: Sommartid kan man åka till Nyvallen från väg 84 i Hedeviken. Året runt kan man via Hede och Råndalen åka till Nysätern, eller åka till Dalsvallen i söder. Rastplatsen vid Valmen nås via en grusväg från Hedeviken.
Övrigt: Skotertrafik är inte tillåten i nationalparken, det finns inga skoterleder. Missa inte webbplatsen Sveriges Nationalparker.

Skogsvandring.
Allemansrätten gäller även i skyddade områden, men begränsas genom olika föreskrifter.