NaturreservatNatura 2000

Hoverberget 

Hoverberget i snöigt landskap sett från nordväst.
Hoverberget. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län.

I Hoverbergets gamla granskog göms både sällsynta lavar och skygga lodjur. Höga höjder och bottenlösa djup gör detta naturreservat till en alldeles speciell upplevelse.

Det doftar gran längs stigen. Sommarsolen är het, det är bitvis brant, men skogen skänker välgörande skugga. Högt över ravinen kretsar en rovfågel. Du kikar ner över djupet, det suger till i magen och du önskar att du hade vingar. Ibland är naturen både vacker och skrämmande.

Varierat och dramatiskt

Från sin halvö i Storsjöns sydligaste del syns det natursköna och 250 meter höga Hoverberget vida omkring. Högst upp på berget breder tallskogen ut sig mellan kala hällar.

Rasbranter, lodräta klippvägar, grottor och en mycket dramatisk ravin gör Hoverberget till ett spännande och variationsrikt område. Topplatån och östsluttningen är de delar av berget som ingår i naturreservatet, men även utanför dess gränser finns mycket att upptäcka.

 

Lodjur i Hoverbergets naturreservat.
Lodjur i Hoverbergets naturreservat. Foto: Göran Ekström.

Livsrum

Hoverberget ger goda livsrum för örter, mossor och lavar. Även djurlivet är rikt här. Tornfalk, sparvhök, hornuggla och fjällvråk är exempel på fågelarter som förekommer i området. Här finns även älg, räv, hare, grävling och en hel del skygga lodjur som tassar omkring.

 

Grottor och raviner

På bergets västra sida gapar Rämnan, en 500 meter lång ravin. En stig som passerar ravinen bjuder på en hisnande vy. De lodräta klippväggarna är 25 meter höga. Längst ner på botten finns otaliga små grottor och sprickor som ingen vet hur djupa de egentligen är.

Utanför reservatsgränsen finns Hoverbergsgrottan. Med ett djup på 170 meter är den Skandinaviens största klyftgrotta. Första halvan av grottan går att besöka tack vare belysning och stadiga trappor, ta med en varm tröja.

Serviceinformation

Tillgängligt för personer med funktionsnedsättningBilvägen når ända upp till Hoverbergets topp och här finns ett större, tillgängligt torrdass.
UtsiktstornEtt utsiktstorn finns på toppen av berget.
RastplatsBord och bänkar finns utspridda längs stigarna.
ServeringSommartid har Toppstugan öppet.
TorrdassPå toppen av berget finns torrdass.
VandringsledDet finns flera olika stigar i reservatet. Strax utanför reservatet finns stigar till Rämnan och Hoverbergsgrottan.
SevärdhetTvå geologiska sevärdheter i området är Hoverbergsgrottan och ravinen Rämnan.
UtsiktUtsikten över Storsjöbygden är vidunderlig.
ParkeringVälj att parkera vid hembygdsgården nedanför berget och vandra upp, eller att köra till toppen och parkera där.

Kontakta oss

Kristoffer Sivertsson
Naturvårdsenheten
Kristoffer punkt Sivertsson snabela lansstyrelsen punkt se¤Kristoffer punkt Sivertsson snabela lansstyrelsen punkt se
010-2253407

Fakta

Kommun: Berg
Storlek: 1,5 km2
Bildat år: 1986, utvidgat år 2012.
Vägbeskrivning: Hoverberget och dess naturreservat ligger knappt en mil norr om Svenstavik. I byn Hoverberg tar man av mot kyrkan och Hoverberget. Vägen upp till toppen finns på östsidan av berget.
Övrigt: Bingstasmedjan, Sveriges äldsta vapensmedja, ligger i Hoverberg. Båthamnen i byn har camping.

Karta

Get Microsoft Silverlight

Skogsvandring.
Allemansrätten gäller även i skyddade områden, men begränsas genom olika föreskrifter.