Hoverberget

Hoverberget i snöigt landskap sett från nordväst.
I Hoverbergets gamla granskog göms både sällsynta lavar och skygga lodjur. Höga höjder och bottenlösa djup gör detta naturreservat till en alldeles speciell upplevelse.

Det doftar gran längs stigen. Sommarsolen är het, det är bitvis brant, men skogen skänker välgörande skugga. Högt över ravinen kretsar en rovfågel. Du kikar ner över djupet, det suger till i magen och du önskar att du hade vingar. Ibland är naturen både vacker och skrämmande.

Varierat och dramatiskt

Från sin halvö i Storsjöns sydligaste del syns det natursköna och 250 meter höga Hoverberget vida omkring. Högst upp på berget breder tallskogen ut sig mellan kala hällar.

Rasbranter, lodräta klippvägar, grottor och en mycket dramatisk ravin gör Hoverberget till ett spännande och variationsrikt område. Topplatån och östsluttningen är de delar av berget som ingår i naturreservatet, men även utanför dess gränser finns mycket att upptäcka.

 

Lodjur i Hoverbergets naturreservat.

Livsrum

Hoverberget ger goda livsrum för örter, mossor och lavar. Även djurlivet är rikt här. Tornfalk, sparvhök, hornuggla och fjällvråk är exempel på fågelarter som förekommer i området. Här finns även älg, räv, hare, grävling och en hel del skygga lodjur som tassar omkring.

 

Grottor och raviner

På bergets västra sida gapar Rämnan, en 500 meter lång ravin. En stig som passerar ravinen bjuder på en hisnande vy. De lodräta klippväggarna är 25 meter höga. Längst ner på botten finns otaliga små grottor och sprickor som ingen vet hur djupa de egentligen är.

Utanför reservatsgränsen finns Hoverbergsgrottan. Med ett djup på 170 meter är den Skandinaviens största klyftgrotta. Första halvan av grottan går att besöka tack vare belysning och stadiga trappor, ta med en varm tröja.


 Fakta

Kommun: Berg
Storlek: 1,5 km2
Bildat år: 1986, utvidgat år 2012.
Vägbeskrivning: Hoverberget och dess naturreservat ligger knappt en mil norr om Svenstavik. I byn Hoverberg tar man av mot kyrkan och Hoverberget. Vägen upp till toppen finns på östsidan av berget.
Övrigt: Bingstasmedjan, Sveriges äldsta vapensmedja, ligger i Hoverberg. Båthamnen i byn har camping.

Karta

Get Microsoft Silverlight

Skogsvandring.
Allemansrätten gäller även i skyddade områden, men begränsas genom olika föreskrifter.