Bastudalen

Bastudalen består av fjället Drommen med den välkända isälvskanjonen Dromskåran. Här kan man uppleva vildmarkskaraktär trots närheten till turistanläggningar.
Vy över Drommen i Bastudalens naturreservat. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län / Eva Näsman

Drommens urgröpta kanjon

Dromskåran ligger söder om Bydalen och är den mest kända av de geologiska sevärdheterna i Oviksfjällen. Denna dramatiska isälvskanjon är 50 meter djup, 150 meter bred och nästan en kilometer lång.

Kanjonen skapades när isavsmältningens väldiga vattenmassor forsade fram i passet mellan fjället Drommen och Falkfångarfjället. Man kan nå Dromskåran från Dromliftens bergstation.

Många istidsformationer

I området kring Dromskåran finns andra intressanta kvartärgeologiska formationer som strandlinjer, skvalrännor, terrasser och ett delta. I skidbacken vid Dromliften finns också en mycket tydlig slukås som slingrar sig uppför backen och är torr och fin att gå på.

Dromskåran och de andra bildningarna syns nästan bäst på håll, från skidbackarna på andra sidan dalgången.

Fäbodliv

Inom området finns de numera nedlagda fäbodvallarna Dromhövallen, Bastudalen och Rönnåsen. Bara Dromhövallen har rester kvar av de forna byggnaderna.

Om man spanar österut mot Drommen vid rätt tid på våren kan man se att den kvarvarande snön bildar formen av en trana. Fäbodstintorna visste, att när tranan syntes på Drommen, då var det dags att buföra djuren för sommaren.


 Fakta

Kommuner: Berg, Åre
Storlek: 28 km2
Bildat år: 2002
Vägbeskrivning: Området gränsar mot Dammån och Bydalsvägen i norr och kan också nås från den samfällda vägen mellan Bydalen och Gräftåvallen.

Karta

Get Microsoft Silverlight

Skogsvandring.
Allemansrätten gäller även i skyddade områden, men begränsas genom olika föreskrifter.