Barnens naturreservat

Att barnen får vara ute i naturen är bra av många olika skäl. Utomhusvistelser kan till exempel utveckla motoriken, orienteringsförmågan och kreativiteten. Får barnen springa av sig utomhus blir det lättare att koncentrera sig efteråt. En skogspromenad väcker dessutom upptäckarlusten och främjar hälsan.
barn i naturen

Naturen kan även vara ett utmärkt klassrum. Det är inte bara naturstudier som kan bedrivas här. Varför inte skapa med pinnar, kottar och grenar eller använda naturens föremål för att lära sig räkna? Ute i naturen finns det också gott om platser med spännande historia. Mitt i skogen kan man till exempel hitta gamla odlingsrösen (stenhögar) överväxta med mossa. Stenarna lades här när man bröt marken för odlingar. De kan vara tusentals år gamla! Naturen erbjuder också ett fantastiskt skafferi med svampar och bär att plocka.
 

Guidningar för barn

Ta med dig barnen ut på en rolig och lättsam guidning! Varje år anordnar länsstyrelsen en serie vandringar i naturreservaten och några är speciellt lämpliga för barn. Det handlar till exempel om upptäcktsfärder, sägenvandringar och utflykter tillsammans med Skogsmulle eller andra roliga figurer. Barnvandringarna hittar du i vår vandringsbroschyr.

Broschyr om guidade vandringar

Barnaktiviteter på våra naturum

På länets två naturum i Varberg och Kungsbacka pågår ständigt intressanta och roliga aktiviteter, för både barn och vuxna. Kika på deras program och se vad som är på gång:

Naturum Getteröns program

Naturum Fjärås Bräckas program
 

Lämpliga utflyktsmål för barnfamiljen 

Här tipsar vi om ett par naturreservat per kommun som passar barnfamiljen. Det finns förstås många fler reservat att upptäcka. Klicka dig runt på våra reservatssidor så får du många tips. För att läsa mer om naturreservaten nedan klickar du på rubriken.

 

Hökafältet, Laholm

Hökafältet 

 

Mäktiga sanddyner, milslång sandstrand och resliga tallskogar. Sanddyner mår bra av lite hopp, lek och spring - det hindrar dynerna från att växa igen.

I Hökafältet finns även några stigar som är anpassade för dig med barnvagn eller som sitter i rullstol.
 

Osbecks bokskogar, Laholm

Osbecks bokskogar  

 

Välkommen till en vacker och skiftande skog! Här rinner små bäckar nerför Hallandsåsens sluttningar. Träden gamla och inklädda med mossor och lavar. Här och var finns nedfallna träd som man kan balansera på. Passa på att besöka Lassahusstenen med inristningar från forntiden!

I området finns gott om strövstigar. En stig är anpassad för dig med barnvagn. Den går dessutom fram till en vacker utsiktspunkt med grillplats och fikabord. 

Längs några leder finns också små pedagogiska skyltar uppsatta för den som vill lära sig mer om områdets natur och historia.

 

Virsehatt, Halmstad

Virsehatt 

 

Virsehatt höjer sig som en kungakrona över landskapet. Reservatet har det mesta man kan önska sig: porlande vatten, fina utsiktspunkter, spännande skogar och en grillplats.

Men tänk på att det är brant på vissa ställen så ha uppsikt över dina barn.
 

Haverdal, Halmstad

Haverdal 

 

Här finns märkliga tallar med snirkliga stammar som ibland slår knut på sig själva. Det är naturens egna skapelser och de väcker fantasin hos stora som små - vilka figurer kan du se? Längs med ån Skintan är miljön frodig och grön - nästan som en djungel! Om man går ut till havet väntar en lång fin sandstrand som inbjuder till bad och lek.

En bit in i skogen, vid den mellersta parkeringen vid Lynga, finns bänkar och bord uppställda för den som vill ta en fikapaus. 
 

Mårås, Hylte

 

 

En vacker bokskog som gör sig bäst en tidig vårdag när bokarna precis slagit ut eller en sen höstdag när löven brinner i gult. I reservatets södra ände finns en naturbadplats.

En naturstig går genom reservatet. Den är ganska lättgången men passar inte för dig som har barnvagn. Längs leden finns små skyltar uppsatta som berättar om platsens natur och kultur på ett enkelt och pedagogiskt sätt.
 

Tira öar, Hylte

Tira öar 

 

Har du möjlighet att åka båt i Bolmen är Tira öar en fantastisk plats. Här finns öar och skär med både sandiga stränder och badvänliga klippor. Skogen på öarna är vild och orörd.

Den största ön heter Storö. Här finns en naturcamping, fina grillplatser och rejäla torrtoaletter. Har du ingen egen båt eller kanot går det att hyra på flera ställen runt Bolmen. 
 

Sumpafallen, Falkenberg

 

 

Här forsar och fräser det om vattnet. Det är mäktiga krafter som är i omlopp! Längs med ån går en promenadslinga och det finns även en grillplats för den som har med sig korv eller annat tilltugg. Stigen ned till grillplatsen är i bra skick, men den är lite för brant för att passa dig med barnvagn. 

Miljöerna fascinerar stora som små, men ha uppsikt över barnen så att de inte går för nära vattnet. 
 

Yttra Berg, Falkenberg

Yttra Berg 

 

Hur såg det ut i naturen när gammelfarmor var barn? I Yttra Berg möter du ett småskaligt landskap där ängen slås med lie, åkern plöjs med djur och flera av husen är hundratals år gamla.

I en av ladorna finns ett litet museum som berättar om traktens natur och historia. Vid gårsplanen finns även fikabord och bänkar.
 

Åkulla bokskogar, Varberg

 

 

Åkulla bokskogar är ett samlingsnamn för 12 naturreservat i Varbergs inland. Det är också klassat som turistområde vilket betyder att det finns många aktörer i området som erbjuder boende, mat, aktiviteter mm.

I Åkulla finns cirka 6 mil leder. En del går längs med promenadvänliga grusstigar medan andra snirklar sig uppför branta skogsbackar.

En vandringsled är Lillasjöstigen i naturreservatet Skärbäck. Längs den drygt 1,5 km långa leden finns flera informationsskyltar uppsatta som berättar om traktens historia och natur. Skyltarna passar inte de allra minsta utan ligger på en nivå från högstadiet och uppåt.
 

Gässlösa, Varberg

Gässlösa 

 

Välkommen ner i skogsdalen! Under bokarna och ekarnas kronor rinner Stenån fram med små forsar och fall. En stig leder upp till Böstesberget där man har en fin vy över Himledalens dalgång och Grimetons radiomaster. Hade vi rest 10 000 år tillbaka i tiden hade havet legat vid våra fötter. Böstesberget var då en del av en skärgård medan kusten mot Varberg var havsbotten.

Vid parkeringen finns fina fikabord och bänkar.
 

Äskhult, Kungsbacka

Äskhult 

 

I kulturreservatet Äskhult möter du ett landskap så som det såg ut för 200 år sedan. Här sköts markerna på gammalt sätt. Vid gården och hagarna kan man få se gamla lantraser som Linderödssvin och Åsbohöns.

I själva Äskhults by finns flera välbevarade hus. I ett av husen finns ett café under sommarsäsongen. En mindre avgift tas ut av besökarna till reservatet. 
 

Näsbokrok, Kungsbacka

Näsbokrok 

 

För dig som vill ta med barnvagnen är Näsbokrok ett bra alternativ. Här finns en spångad och grusad vandringsled som går genom ljungheden. På sina ställen har man en hänförande utsikt över Kungsbackafjorden.

Något som väcker fantasin hos de flesta är de monumentala stenhögarna från bronsåldern som finns i naturreservatet.  

En handikappanpassad toalett, liksom bord och bänkar, finns också i reservatet.