Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Förändrad service i naturreservat och nationalparker

Ved staplade i en hög

Som besökare är det bra att ha som vana att ta med egen ved om du planerar att grilla i länets naturreservat och nationalparker.

Våren är snart här och då är det populärt att besöka länets nationalparker och naturreservat. Under året kommer underhåll och service att minska i Länsstyrelsens skyddade områden. Bland annat kommer besökare få betala för ved där det finns sådan. Sophantering kommer endast att ske i nationalparkerna och några välbesökta naturreservat.

Under våren kommer Länsstyrelsen börja ta betalt för ved i Hamra nationalparker och i en del av naturreservaten. I flera reservat kommer det inte finnas någon ved alls, besökare uppmuntras i stället ta med egen ved eller grillkol.

Den minskade servicen är en anpassning till att den statliga naturvårdsbudgeten har minskat. Därför behöver myndigheten prioritera vilka insatser som i stället kan genomföras i våra nationalparker och naturreservat.

– Vi hoppas att besökarna har förståelse för detta och att vi tillsammans kan hjälpas åt, till exempel genom att antingen ta med egen ved eller betala för att använda den vi tar dit. Besökarna får också ansvara för att ta med sitt skräp från flera områden än tidigare, där vi bara kommer stå för sophanteringen i våra två nationalparker och ett par välbesökta naturreservat, säger Rie Stagegaard, chef för Enheten för skötsel av natur på Länsstyrelsen Gävleborg.

Under våren kommer det finnas information i de skyddade områden som berörs av den minskade servicen.

Innan du ger dig ut i naturen

  1. Håll koll om det är eldningsförbud – som privatperson har du ett eget ansvar att inte orsaka bränder. Håll koll på var det är eldningsförbud med hjälp av Länsstyrelsens karttjänst.
    Länsstyrelsernas karttjänst om eldningsförbud Länk till annan webbplats.

  2. Ta med ved eller grillkol om du ska grilla – som besökare är det bra att ha som vana att ta med egen ved om du planerar att grilla i länets naturreservat och nationalparker.

  3. Du får inte elda med material från naturen – det är inte tillåtet att såga ner träd, bryta grenar, ta grenar från marken eller liknande för att elda med om veden är slut.

  4. Ta med dig skräpet hem – som besökare är det bra att ha som vana att ta med dig en extra påse på utflykten, så du kan ta med dig ditt skräp hem.

  5. Där ved finns får den som vill göra sig en värmande brasa swisha 40 kronor per famn (cirka 10–12 vedträd) för kluven ved. I flera områden kommer det att finnas långved där besökaren själv får såga veden och den användningen kommer att vara kostnadsfri.

  6. Tillgången till foldrar kommer att minskas. Vi hänvisar i stället till digitala versioner på webben.
    På Länsstyrelsens webbplats under Publikationer finns foldrar över skyddade områden.

Information om naturreservaten och nationalparkerna finns på länsstyrelsens webbplats och på skyltar i områdena. På Länsstyrelsens webbplats finns mer information om vilka områden där det finns ved.

Ved i reservat och nationalparker

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss