Recept för miljön i Gävleborg

Länsstyrelsen Gävleborg har bjudit in alla skolkök i länet till en recepttävling med fokus på lokala och miljösmarta råvaror. Det går att laga god, näringsriktig och miljösmart skolmat med råvaror från länet och det finns mycket goda råvaror att inspireras av under den här tiden på året.

Länsstyrelsen vill genom recepttävlingen lyfta frågan om skolmatens betydelse för vår miljö. Tävlingen pågår tre veckor till och finalisterna kommer att bjudas in till en prisutdelning på Gävle slott den 27 november. Första pris är en utbildnings- och inspirationsdag med Carola Magnusson, ”Carolas Eko” i det egna skolköket. Carola är ekokocken som var med i TV-serien Matakuten.

– Vi vill visa vägen för en hållbar utveckling genom att uppmuntra och stimulera skolköken i länet att använda mer lokala råvaror som är klimatsmarta alternativt bidrar till att hålla landskapet i Gävleborg öppet, säger Gunilla Jonsson, miljömålssamordnare på Länsstyrelsen.

– Grönsaker som odlats på friland i länet är bland det mest klimatsmarta vi kan välja. Samtidigt kan vi inte sluta äta lokalt kött då våra landskap hotas av igenväxning. Vi får inte glömma bort att det självklara sambandet mellan nöt- och lammköttet och öppna landskap, kommenterar Gunilla Jonsson.

Många av de stora miljöproblem som finns idag hänger ihop med våra konsumtions- och produktionsmönster. Det gäller bland annat klimatpåverkan, resursanvändning och utsläpp av miljögifter. Vi kan alla vara med och påverka miljön genom våra val som konsumenter. Det gäller både offentliga aktörer och oss allihop som privatpersoner.

– En förutsättning för att de recept som kommer in till tävlingen ska kunna lagas i skolköken är att länets kommuner prioriterar miljösmarta råvaror i sina upphandlingar. Vi vet att många i dag redan arbetar för en hållbar utveckling och den här satsningen är ett sätt att visa möjliga vägar för det arbetet, säger Gunilla Jonsson.

Under det senaste året har Länsstyrelsen lyft frågan om konsumtionens miljöpåverkan vid flera tillfällen. Tidigare under hösten genomfördes en miljömålsdag i länet med fokus på hållbar konsumtion. Det har också tagits fram en rapport för att inspirera länets offentliga aktörer till en mer hållbar offentlig upphandling av varor och tjänster.

Tävlingen genomförs i samarbete med föreningen MatVärden som finansieras av Region Gävleborg och Landstinget Gävleborg.

Recept för miljön - Inbjudan till recepttävling