Invigning av undervattenspark i Axmar

Torsdagen den 1 juli invigdes Axmar undervattenspark som ligger inom Axmars naturreservat cirka 4 mil norr om Gävle. Undervattensparken är den första i sitt slag i Sverige där besökaren kan få en kombination av natur- och kulturupplevelse.

Ett stort antal personer hade kommit för att vara med när undervattensparken Axmar Blue Park invigdes.<BR>

Parken som ingår i ett område som kommer att bli kulturreservat är tillgänglig för både den som promenerar efter stranden, båtturister, dykare och webbsurfare.

Via informationsskyltar och olika medier kan besökaren lära sig mer om de olika undervattensmiljöerna och få en större medvetenhet om landskapet under vattnet med djur- och växtliv, skeppsvrak och andra kulturlämningar. Syftet med satsningen är att öka intresset för miljön och kulturarvet och samtidigt bidra till regional destinationsutveckling.

Undervattensparken är ett resultat av ett samarbete mellan Länsmuseet Gävleborg, Kustfilm, Naturvårdsverket och Statens maritima museer. Projektet är en del i satsningen Nordic Blue Parks som är ett nordiskt samarbetsprojekt som förenar naturvård och kulturmiljövård under vatten. Arbetet med undervattensparken i Axmar har finansierats med medel från Nordiska ministerrådet.

Invigningen förrättades av Anna Lindgren som är chef för kultur-miljöavdelningen på Länsmuseet Gävleborg. Under eftermiddagen kunde besökarna följa med ut i undervattensparken med hjälp av båt eller kanot eller stanna i land och prova på att styra en undervattensrobot för att se vad som döljer sig under vattenytan. Den mer vågade besökaren kunde dra på sig snorkel och cyklop och ge sig ut på egen upptäcktsfärd.Anna Lindgren, chef för kulturmiljöavdelningen på Länsmuseet Gävleborg, redo att hoppa i vattnet och klippa invigningsbandet.Undervattensparken är invigd.


Pernilla Flyg från Statens maritima museer (t.h. i bild) var en av dem som talade vid invigningen. Efter invigningstal och klippta band bjöds det på cider och salta pinnar.Den som ville fick prova på att styra en undervattensrobot.Undervattensroboten.


------------------------------------
Foto: AnnaKarin Wennström
Länk: Axmar Blue Park