Risk för gräsbrand i Dalarnas länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Översvämning och vattenläge

Vid höga flöden eller vårflod i Dalarnas län uppdaterar vi denna sida med aktuell information. Det är vattenregleringsföretagen, Fortum och SMHI som lämnar information om vattenflödet och prognoser om vattenflödet för länet.

Vårfloden 2024

2024-05-06

Väderprognosen för veckan är gynnsam med lite regn i sikte.

Under förra veckans varma väder smälte snön i fjällvärlden och det ledde till höga vattenflöden i bäckar och åar i norra delarna av länet. I Dalälven pågår en andra topp i vårfloden just nu. I Siljan förväntas vattennivån stiga med cirka 5–10 cm och i Runn med cirka 20 cm den kommande veckan.

Även om det fortfarande finns snö kvar i norra delarna av länet så förväntas vårflodsflödena nå sin högsta nivå under veckan. Dalälvens vattensystem kommer fortsatt att vara känsligt för kraftigare regn under en tid framöver. För Siljan gäller det under hela maj månad. Även Svärdsjövattendragets magasin har mycket vatten i sig.

2024-04-29

Väderprognosen för kommande vecka visar att det inte kommer så mycket regn, men att snön i de norra delarna av länet börjar smälta på grund av varmare väder. Denna snösmältning leder till att vattnet i Västerdalälven stiger igen. I de övre delarna av Västerdalälven förväntas vattenflödet stiga till högre vattennivåer än vid den senaste toppen för några veckor sedan. I området nära Mockfjärd förväntas ökningen dock inte bli lika stor denna gång, eftersom det finns mindre snö kvar längre ner i älvens lopp.

Siljan har fortsatt höga vattennivåer och kommer att ha så en tid framöver. Vattnet som tappas från dammen i Trängslet pareras med tillrinningar från Rotälven till Österdalälven för att undvika översvämningsnivåer i Siljan och i älven nedströms under senare delen av vårfloden.

Fakta om Siljan, SMHI Länk till annan webbplats.

Senare i veckan ökar vattenflödena även i den gemensamma älven och Runn förväntas återigen stiga. Vattennivån blir hög, men inte så hög som för ett par veckor sedan.

Med tanke på att det är mycket vatten i sjöar och vattendrag är situationen känslig. Men utifrån nuvarande prognoser tror vi inte att vattenflödena kommer att nå nivåer som orsakar översvämningar. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att väderförhållandena kan förändras snabbt och påverka vattenflödena.

2024-04-23

Lägre temperaturer och liten nederbörd har medfört att vattenflödena i länet sjunker även om det fortfarande är höga flöden på gul varningsnivå i Dalälven.

Under veckan förväntas inte problem med översvämningar i länet, även om det kan förekomma lokalt på utsatta ställen.

2024-04-17

I Västerdalälven har vattenflödena ökat snabbt under den senaste veckan, men minskar nu i de övre delarna av älven. Även längre ner i Västerdalälven börjar vi se en minskning av vattenflödena.

Sjön Siljan i Österdalälven är nära den övre regleringsgränsen på 161,78 meter. Tappning ut från sjön behöver ske reglerat, lite i taget, även om sjön stiger. Det finns en vattendom som tydliggör vilka mängder som kan tappas, för att efterlikna ett naturligt förlopp.

Förväntningen är Siljan kommer att stiga ytterligare ungefär 20 centimeter under veckan, med den snabbaste ökningen i början och mitten av veckan. Vid översvämningarna
i augusti 2023 nådde Siljan 162,62 meter.

Fakta om Siljan, SMHI Länk till annan webbplats.

Sjön Runn förväntas också att stiga till nästan 107,5 meter. Hur mycket sjön stiger beror på hur mycket vattnet minskar i Västerdalälven, eftersom vatten från Dalälven flödar in i Runn när flödet är högt. Detta påverkas av ett trångt område i älven uppströms Långhags kraftverk.

Vattenflödena i Dalälven och sjöarna Siljan och Runn är högre än normalt men förväntas med nuvarande prognos inte medföra översvämningsproblem i någon större omfattning.

I Svärdsjövattendraget är vattenflödet högt, men man förväntar sig inte att nivåerna ska stiga mycket mer.

Väderprognosen visar på mindre regn och lägre temperaturer, vilket innebär att vattenflödena troligen kommer att minska mot slutet av veckan. Vattenflödet under vårfloden beror mycket på hur vädret utvecklar sig, och situationen kan ändra sig snabbt.

Aktuella nyheter från Länsstyrelsen

Nu startar vårfloden i Dalarna

Aktuella vädervarningar

Varningar och meddelanden, SMHI Länk till annan webbplats.

Senaste nytt från Fortum, som äger 39 vattenkraftverk i Daläven:

Nyheter, Fortum Länk till annan webbplats.


På Vattenregleringsföretagens webbplats finns aktuella vattenstånd och vattenföringar för ett antal mätpunkter längs Dalälven.

Länsstyrelsen i Dalarnas län och Dalälvens älvgrupp samordnar åtgärder som kan förebygga och minska konsekvenserna av översvämningar i ett samhällsperspektiv.

Länsstyrelsen samverkar också med MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, samt angränsande län.

Skydda dig mot översvämning

Som fastighetsägare har du ett eget ansvar att skydda dig själv och din egendom.
På Myndigheternas krisinformations-sida kan du läsa mer om översvämning och aktuella rapporter.

Krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Länk till annan webbplats.

Vattenregleringsföretagen Länk till annan webbplats.

Riskhanteringsplan för Falu tätort

Falu tätort är ett av de 25 områden i landet där Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bedömt att översvämningsrisken är betydande, och där konsekvenserna av översvämningar kan orsaka stor skada. Länsstyrelsen har inom ramen för arbetet med översvämningsdirektivet tagit fram en riskhanteringsplan för Falu tätort.

Här kan du ta del av riskhanteringsplanen för Falu tätort Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I samband med framtagandet av riskhanteringsplanen har Länsstyrelsen även upprättat en miljökonsekvensbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivningen är en del av den strategiska miljöbedömning som myndigheter och kommuner ska genomföra för planer och program vars genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan.

Här kan du ta del av miljökonsekvensbeskrivningen Länk till annan webbplats.

Översvämningsdirektivet på MSB:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hydrologiska observationer i Västerdalälven

Västerdalälven är nästan helt oreglerad, därför kan flödet i älven förändras snabbt. Med presentationssystemet Aqua Västerdalälven kan samhällsaktörer följa älvens utveckling exempelvis vid risk för översvämning. I Aqua Västerdalälven presenteras flödesdata, vattennivåer och meteorologiska observationer vid stationer längs älven. Systemet använder flödesdata från Fortum och SMHI samt visar nivåmätningar från VA-bolagen, Vatten och avfall i Malung-Sälen AB och Dala Vatten och Avfall.

För frågor om Aqua Västerdalälven kontakta Eva-Karin Ljunglund, enheten för samhällsskydd.

E-post till Eva-Karin Ljunglund

Aqua Västerdalälven på SMHI:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Länsstyrelsen i Dalarnas län

Telefon: 010-225 00 00 (växel)

Dela sidan:

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss