Nej till skyddsjakt av varg i Gimmenreviret 

Publicerad
2012-07-19
Kategori
Om Länsstyrelsen
Ämnesområde
Pressrum

Länsstyrelsen Dalarna har beslutat att säga nej till skyddsjakt av varg i Gimmenreviret väster om Falun. En ansökan om skyddsjakt har kommit in efter angreppet mot får i hage i närheten av Sågmyra i juni.

Ja 

Det var natten till den 26 juni som 17 får skadades eller dödades i ett angrepp av varg i Åhl-Tällberg nära Sågmyra, troligen ur det så kallade Gimmenreviret. I ansökan framhålls även att vargarna i reviret uppvisar ett onormalt oskyggt beteende och regelbundet söker sig till samhällen och byar. Dessutom ska det ha förekommit tidigare angrepp av vargar i reviret.

Vid varje ansökan om skyddsjakt gör Länsstyrelsen en helhetsbedömning. Det handlar om skadornas omfattning, om skadeförebyggande åtgärder har gjorts och om det finns alternativ till skyddsjakt.

Angreppet skedde i ett hägn med brister som kan åtgärdas och därför finns det andra lösningar än skyddsjakt för att förhindra kommande angrepp. Länsstyrelsen fortsätter att följa utvecklingen och om situationen förändras kan frågan om skyddsjakt tas upp på nytt.

För mer information: Andreas Gällerspång, t f enhetschef Länsstyrelsen Dalarna,
tel. 072-221 91 86

 

Senast uppdaterad: 2012-07-19