Ja till skyddsjakt på två vargar i Idre samebys renskötselområde 

Publicerad
2011-12-02
Kategori
Djur & natur, Om Länsstyrelsen
Ämnesområde
Jakt och vilt, Rovdjur, Pressrum

I går torsdag 1 december godkände Länsstyrelsen Dalarna en skyddsjaktsansökan från Idre nya sameby på två vargar som bildat revir i renskötselområdet.

Ja 

Länsstyrelsen bedömer att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att undvika allvarlig skada för renskötseln. Samebyn riskerar att utsättas för stora skador och vargarnas närvaro förorsakar redan nu stora kostnader och merarbete.

Det är regeringens rovdjurspolitik som bestämmer att vargar inte får bilda nya revir i renskötselområden. Spårobservationer visar att de två vargarna i Idre har bildat ett nytt revir, och därför beslutar Länsstyrelsen att godkänna skyddsjaktsansökan.

Sedan tidigare i höst har Kilsbergstiken befunnit sig i en annan del av renskötselområdet tillsammans med en partner. Tiken anses vara genetiskt värdefull och kommer av Naturvårdsverket att flyttas till ett annat område.

Länsstyrelsen står för kostnaderna och ser till att skyddsjakten utförs på de två nya vargarna. Jakten får pågå till den 20 december och kommer att inledas så fort det finns bra spårsnö.

Länk till beslutet om skyddsjakt.

För mer information:
Stig-Åke Svenson, naturvårdsdirektör, Länsstyrelsen Dalarna, tel. 070- 217 71 20
Henrik Thurfjell, rovdjurshandläggare, Länsstyrelsen Dalarna, tel. 023-813 38

Senast uppdaterad: 2011-12-02