In- och utförsel av djur och djurprodukter

In- och utförsel av djur och djurprodukter
Pass för sällskapsdjur

Resa med hund eller katt

För att få föra ut hund, katt eller annat sällskapsdjur och in i ett annat land gäller det aktuella landets bestämmelser. Tag kontakt med respektive lands ambassad för information om införselregler

Pass för hund, katt och iller

För hundar, katter och illrar som ska resa inom EU eller återinföras till EU krävs det sedan den 3 juli 2004 ett sällskapsdjurspass. Vid alla transporter mellan EU:s medlemsländer så ska alltså hund, katt och iller åtföljas av ett pass. Du skaffar passet hos din veterinär.

Innan införsel skall avmaskning mot bandmask ske av veterinär i utförsellandet  Vid kortare resor till Danmark och Finland kan avmaskning ske i Sverige. Mellan Sverige och Norge kan hundar och katter resa fritt. För utförligare information se Jordbruksverkets hemsida.

Utförsel av häst

I regel krävs veterinärintyg utfärdat av en distriktsveterinär för varje häst som lämnar landet. Veterinärintyget har i dagsläget en giltighet på max 48 timmar. Varje transportör skall dessutom medföra ett transportintyg som  garanterar att transporttiden inte överskrids.

 Länk till Jordbruksverket