Björnens läten 

Björnar är vanligtvis tysta enstöringar, och vi vet inte så mycket om deras läten.

Björnhonan har jagat upp ungarna i ett träd med ett
Björnhonan har jagat upp ungarna i ett träd med ett "blåsljud". Där sitter de säkert när fara hotar. Foto: Leif Östergren
Enligt björnforskarna är det vanligaste ljudet björnhonans ljud när hon talar med sina ungar. Då använder hon ofta ett "blåsljud". Det kan till exempel vara om honan vill ha upp ungarna i ett träd snabbt, eller om ungarna kommer för långt ifrån henne. Ungarna däremot "kurrar" gärna, särskilt när de diar. Det händer också att honan kurrar vid stimulans. Likaså kan björnar kurra när de mår bra.

När björnen morrar är det en varning! Björnar kan också fnysa, smacka, ryta och morra. Morrningarna är ofta en varning till andra björnar att inte komma för nära. Likaså kan björnar fnysa åt varandra.

Ibland fnyser de för rensa näsborrarna när de exempelvis gräver ur en myrstack. Varför visslar och vrålar björnen? Det sägs att björnar visslar. Troligen är det ett blåsljud som uppstår när björnen drar in mycket luft, och sedan blåser ut den genom nosen.

Vuxna björnar kan markera mycket tydligt mot varandra genom att bland annat vråla, exempelvis om de försöker ta varandras byten. Vrålen uppstår ofta i samband med slagsmål mellan björnarna. Här hoppas vi så småningom kunna lägga in björnljud.  

Kontakta oss

Lena Berg
Naturvårdsenheten - Viltfunktionen
Lena punkt Berg snabela lansstyrelsen punkt se¤Lena punkt Berg snabela lansstyrelsen punkt se
010-2250316
Ellinor Theorin
Vilthandläggare
Naturvårdsenheten - Viltfunktionen
ellinor punkt theorin snabela lansstyrelsen punkt se¤ellinor punkt theorin snabela lansstyrelsen punkt se
010-2250467
Marie Edvall
Rovdjurshandläggare
Naturvårdsenheten
marie punkt edvall snabela lansstyrelsen punkt se¤marie punkt edvall snabela lansstyrelsen punkt se
010-2250262