Östgötaskål är landshövdingarnas dopgåva

Sveriges landshövdingar skänker en gemensam dopgåva till H.K.H. Prinsessan Estelle. Gåvan är en skål i finaste Östgötaglas, som överlämnas i samband med tronarvingens dop, tisdagen den 22 maj 2012.
En blå skål i genomskinligt glas

Prinsessan Estelles dopskål är tillverkad vid Reijmyre Glasbruk i Östergötland. Färgen kallas östgötablå, och är en degelfärg efter hemligt recept med kobolt som huvudingrediens.

Dopskålen är formgiven av Margareta Hennix, som skapat ett mönster föreställande en blåklintsblomma i modern tappning. Den avancerade slipningen ger effektfulla skiftningar i glaset och har utförts av Ronald Winther.

På den gjutna sockeln är namnet Estelle graverat och på undersidan samtliga namn - Estelle Silvia Ewa Mary - samt dopdatumet. Många hantverkstimmar går åt för att tillverka en skål av det här slaget. Enbart slipningen har tagit flera dagar att utföra.

Gåvan kommer att överlämnas vid prinsessans dop av Norrbottens landshövding Per-Ola Eriksson, som är den av landshövdingarna som suttit längst på sin post.

– Det är med glädje och stolthet som jag är med och överlämnar en gemensam dopgåva från Sveriges landshövdingar till H.K.H. Prinsessan Estelle, säger Per-Ola Eriksson.  

Skålen väger sex kilo, mäter 35 cm i diameter och är 25 centimeter hög.  

För mer information kontakta gärna:
Jessica Rönnberg, informationschef Länsstyrelsen Norrbottens län, tfn: 070-364 46 97