Månadens miljötips 2016

Varje månad publicerar vi månadens miljötips med hopp om att du ska bli inspirerad och motiverad till mer miljövänliga val och handlingar, både på arbetet och privat. Om vi alla gör vad vi kan för att minska belastningen på miljön, så kan vi nå ganska långt!

December

Sjysta julklappar!

Julklappar 

Nu är det äntligen december och snart är julen här! Egentligen är det inte så äntligen ur miljösynpunkt eftersom julen är konsumtionens högtid och vi frossar i saker vi inte behöver. För att lindra påverkan kan du göra fler miljömedvetna val och med bättre samvete njuta av denna härliga tid. Här nedan kommer tips som gör julklappsinköpen grönare:

 • Köp inte presenter bara för att köpa något! Lägg tid på att fundera ut vad du vill ge bort, en genomtänkt present blir ofta väldigt uppskattad. På det sättet kan du undersöka om produkten finns miljömärkt eller kanske till och med begagnat? Satsa på inköp som du tror kommer hålla länge eller där det finns en möjlighet att laga om det går sönder.
 • Om du vill köpa en fysisk klapp är ett hett tips inredning som är uppskatta av många och eftersom det nu är modernt med begagnat så finns det fantastiska möjligheter att fynda på secondhandaffärer. Linnedukar, krukor, kastruller ja allt finns att hitta i ofta bra skick.
 • Tid är pengar och något egentillverkat är väldigt omtyckt! Gör en god sylt av bären du plockade i somras eller torka egen frukt och ge bort. Varför inte göra chokladpraliner och slå in dessa i en fin ask?
 • En klassisk present är att ge bort en upplevelse. Det finns massa varianter att välja på där du kan få både härliga natur- och djurupplevelser eller kanske något kulturellt som teater eller opera? Ett tips är att ge bort en upplevelse som du själv skulle vilja testa.
 • Digitala inköp är idag populärt så som prenumerationer på olika film- och musiktjänster. Istället för att köpa en fysisk bok kan du ge bort en prenumeration på ljudböcker som kan vara ett trevligt tidsfördriv för en person som kanske pendlar till och från jobbet.

Tänk ett steg längre i år med julklapparna och var en förebild för ett mer hållbart tänk kring denna resursbov till högtid. Julen är en tid vi kanske visar lite extra kärlek till människor i vår omgivning och det är inte mer än rätt att även vara extra snäll mot vår planet.

 

November

Betala din nya mobil med den gamla

Att köpa en ny mobil, kanske den senaste på marknaden är ofta en kostsam affär. Den nya telefonen är inte bara ekonomiskt dyr utan även de sociala och miljömässiga kostnaderna är höga. Det krävs stora mängder energi för tillverkningen och utvinning av metaller sker ofta i länder med dåliga arbetsförhållanden. Om din gamla telefon inte är lika snabb och häftigt som den nya har den fortfarande en viktig funktion - återanvändning!

Det är i dag enkelt att sälja sin gamla mobil. Det finns många företag som gärna köper den och dessa är lätta att söka upp på internet. Det går till som så att du får skriva in uppgifter om din mobil och utifrån t.ex. modell och ålder värderas den. Beroende på företag lämnar du den i butik eller så skickas ett vadderat kuvert hem till dig som du sedan skickar tillbaka telefonen i. All information på telefonen raderas och den återställs till fabriksinställning. Det går inte att spåra dig som tidigare användare. Företaget säljer sedan vidare telefonen eftersom det finns en efterfrågan på begagnade mobiler! Om din telefon t.ex. är kantstött kan delar bytas ut, eller så säljer företaget vidare de delar som är brukbara. Det går även bra att lämna in en jättegammal mobil, du kanske inte får betalt för den men den återvinns på rätt sätt.

I stället för att samla de på hög i byrålådan, kan vi låta någon som behöver en telefon få ta över vår gamla. Återanvändning av mobiler är en trend att haka på!

 

 

Oktober

Bakpulver, citron och ättikaUndvik onödiga kemikalier i dyra städmedel som inte bara är dåligt för plånboken, utan även för miljön. Använd istället beprövade billiga och bra medel för rengöring av ditt hem! Här kommer fyra tips på hur du får skinande rent med ättika, citron och bakpulver:

 • Mikrovågsugn med en hint av citron - Här gör den halva jobbet åt dig, ställ in en kopp med vatten och pressad citron och låt gå på full effekt i en minut. Nu kan du enkelt torka bort matrester och får samtidigt en fräsch doft!
 • Skinande rena köks- och badrumsytor – Handfatet, köksbänken och spisen får du hygieniskt rena genom att hälla på ättika och sedan strö över bakpulver. Det ska få bubbla ett tag, sedan är det enkelt att torka rent med ljummet vatten och en trasa.
 • Se bra ut med miljövänlig fönsterputsning - Häll en halv deciliter ättika (24%) i 2 liter ljummet vatten. För riktigt smutsiga fönster häll i två droppar diskmedel. Använd sedan en mjuk svamp för att putsa rent med ättikavattnet, ta bort vattnet med en mjuk skrapa och till sist torka kanterna på rutan med en luddfri trasa.
 • Den miljövänliga propplösaren - Stopp i avloppet löser du enkelt med bikarbonat, salt, ättika och kokande vatten. 1.Häll i en kopp salt blandat med bikarbonat i avloppet. 2. Häll i en kopp ättika långsamt, det börjar bubbla ofarlig koldioxid. Låt detta verka 15 minuter. Häll till sist över en kopp kokande vatten, det börjar bubbla igen och nu är det upplöst och klart!
 • Fler gröna städtips: Naturskyddsföreningen.

 

September

Cykla eller åk kollektivt!  

Jenny H cykel.jpg 

Nu har hösten börjat göra sitt antågande och du har säkert börjat komma in i dina vardagliga rutiner efter semestern. En av alla dessa rutiner är att resa. Det kan vara till eller från jobbet eller skolan. Bilen brukar ofta ses som det smidigaste transportsättet för de flesta som har en bit att resa. Men ibland kanske det bara går på ren rutin? Alltså att man tar bilen för att man alltid har gjort det. I det här miljötipset vill vi därför göra ett extra slag för cykeln och kollektivtrafiken och utmana er att bryta era rutiner och testa de här transportsätten istället. Det finns nämligen många fördelar. Här är några:

Cykel

Du blir piggare och friskare av cykling, du sparar pengar, är snäll mot miljön och kan spara tid. Läs mer här: Cykelsmart, livskvalitet på två hjul, handbok för moderna människor.

Kollektivtrafik

Bättre hälsa
Visste du att forskning visar att den som åker kollektivt rör sig i genomsnitt fyra gånger längre sträcka per dag än den som åker bil?

Ökad trafiksäkerhet
För dem som reser kollektivt är risken att skadas i trafiken väsentligt mycket lägre än för bilresenärer. Skaderisken är åtta gånger högre för bilister och 144 gånger större för mc-förare än för bussresenärer.

Miljövänligare
Att åka kollektivt är betydligt mer miljövänligt än att åka bil! En genomsnittlig bilist släpper ut 4-5 gånger mer koldioxid och andra växthusgaser än den som tar bussen. De största utsläppen i Blekinge kommer från transportsektorn där personbilarna står för överlägset högst utsläpp.

Utnyttja tiden
Fördelen med bilresan är att det tar kortast klocktid. Nackdelen är att du hela tiden måste koncentrera dig på att köra. Inga andra aktiviteter är möjliga. På bussen eller tåget behöver du inte över huvud taget koncentrera dig på trafiken utanför, utan kan läsa eller vila under tiden.

Samåk
I glesbygden är inte alltid kollektivtrafiken tillräcklig. Då är samåkandet ett bra alternativ. Hör dig för på din arbetsplats om du kan samåka med din kollega eller be arbetsgivaren organisera samåkningsringar.

Här kan du åka kollektivt>> Blekingetrafiken

Juni

Ta vara på solen, installera solceller!
I Blekinge finns det god potential för att installera solceller. Om vi tog vara på solenergin som strålar in mot Blekinges olika byggnadstak skulle det täcka så mycket som 75 procent av länets totala elanvändning!

Att installera solceller innebär inte bara en vinst för klimatet, det kan även vara bra för plånboken! Solenergin är nämligen helt gratis när anlägg­ningen är betald och har till skillnad från andra energislag endast en fast kostnad under avskrivningstiden (oberoende av energiprisändringar). Det finns även ett statligt stöd för installation av solceller som privatpersoner och alla typer av aktörer kan söka.

Du kan använda solstrålning både för att generera värme och elektricitet genom att antingen installera solfångare eller solceller.

Med ökande miljöproblem och sti­gande energipriser har solenergi blivit allt viktigare för såväl småhusägare som för kommunala och privata fastighetsförvaltare och energibolag, och intresset fortsätter att växa.

Läs mer här om du också är intresserad >> Solceller

 

Maj

Dags att tvätta bort havstulpaner i Blekinge

Kustvatten och skyddade vikar är havets barnkammare för många fiskarter och smådjur, som i sin tur är mat för fåglar och större fiskar. Livet i havet är starkt beroende av livet längs med kusterna. Det finns cirka 800 000 båtar i Sverige. I genomsnitt används cirka 90 000 båtar/dag under sommaren! Men hur stor belastning utgör båtlivet på miljön?

Havstulpanerna (i Blekinge kallas de för snäckor) har nu slagit sig ner på flera håll i Blekinge. Det är dags att tvätta båtbottnarna för att undvika att havstulpanerna blir för stora och problematiska att få bort. När det är högsommar kan båtägare själv känna efter på båtbotten om havstulpanerna finns där och om de är många. När havstulpanerna slagit sig ner på botten så är de först små, mindre än 1 mm. De har då också tunna skal omkring sig. Man känner dem som tydliga små "knottror" som sticker upp ungefär 1 mm också. Ifall de är fler än 20/cm2 är det dags att ta bort dem. Man har någon/några veckor på sig innan deras skal sedan blir hårdare och de växer sig större. Då blir de svårare att få bort.

Uppskattningsvis används minst 200 000 liter båtbottenfärg varje år. Färgrester förorenar inte bara marken utan förs även genom avrinning ut i närliggande vikar och vattendrag. Beräkningar visar att koppar och zink i storleksordningen 25-30 ton förorenar vår natur varje år.

Så här kan du få bort havstulpanerna:

 • Skrubba för hand (tips är att använda bilskrapa eller hård borste)
 • Högtryckstvätt
 • Snorkla/bada och skrubba bort dem
 • Köra upp båten i sötvatten
 • Lägga båten på land eller köra upp den i sötvatten
  (under ca. 1 vecka)
 • Båtbottentvätt

 

April

Vårfixa bilen!

Tvätta bilen miljösmart
Om du tvättar bilen hemma på uppfarten åker miljöfarliga metaller och andra otrevligheter ner i dagbrunnen och sedan ut i våra vattendrag. Kör i stället till en miljöanpassad automattvätt. Eller tvätta med miljömärkta produkter i en Gör-det-själv-hall. 
Läs mer: Naturskyddsföreningen.se  

Kolla däcktrycket
Kontrollera lufttrycket i däcken varje månad. Ha 10-15 procent högre tryck än det som rekommenderas i instruktionsboken (dvs +0,2-0,5 bar). För lite luft i däcken ger onödig bränsleförbrukning på grund av onödigt stort rullmotstånd. Dessutom förkortas däckens livslängd och risken för att råka ut för en olycka ökar.
Läs mer: Grönabilister.se

Välj grönmärkta däck
Välj däck med grön energimärkning när du köper nytt. Däck märkta med energiklass A har lägst rullmotstånd.
Läs mer: Energimyndigheten.se  

Serva bilmotorn
Regelbunden service av motorn kan minska bränsleförbrukningen med 5 till 10 procent. Välj en miljövänlig verkstad.
Läs mer: Grönabilister.se

Visste du att...
Varannan bilresa som görs är kortare än fem kilometer. Cykeln är ofta ett bra alternativ!

Tvätta bilen miljövänligt i vår!

 

Mars

Tänk en extra gång inför påsken! Köp ekologiska ägg, spara lammköttet till hösten och leta efter miljömärkt sill och lax.

Påsklammet är inte i säsong i Sverige nu, men vill man verkligen ha lammkött så leta efter fryst, svenskt och gärna Kravmärkt kött. När det gäller laxen och sillen så leta efter Krav- och Marine Stewardship Council (MSC)-märkt fisk. Ålen bör inte alls ätas då dess överlevnad är hotad. Då det inte är grönsakssäsong så leta efter någorlunda närodlat. Ekologisk potatis, morötter, palsternacka, rödbeta och vitkål finns från svenska odlingar. Det finns mängder av ekologiska drycker att hitta, och tänk på att byta ut flaskvattnet mot smaksatt kranvatten eller kolsyra själv.

Bild på påskägg 

Februari

Resa hållbart = resa lönsamt

Transportsektorn står för hälften av alla koldioxidutsläpp i Sverige. Genom att byta ut bilresor mot cykeln, åka kollektivt, samåka eller gå över till förnybara bränslen får man mindre klimatpåverkan, renare luft, bättre tillgänglighet för alla trafikanter, bättre hälsa, minskat buller och bättre trafiksäkerhet. I broschyren Hållbart resande som tagits fram av Energikontor Sydost, beskrivs olika typer av resor och hur man kan göra stor skillnad med enkla förändringar. Mycket handlar om att bli medveten om att man har ett val och aktivt göra de nya valen till en vana! 

Resa hållbart = resa lönsamt