Månadens miljötips 2017

Varje månad publicerar vi månadens miljötips med hopp om att du ska bli inspirerad och motiverad till mer miljövänliga val och handlingar, både på arbetet och privat. Om vi alla gör vad vi kan för att minska belastningen på miljön, så kan vi nå ganska långt!

December

Kampanjen årets bästa handling
- en del av arbetet med hållbar konsumtion

I december tar vi under fem temaveckor upp konkreta och enkla val och handlingar du kan göra för miljön kopplade till våra miljömål. Fler tips och mer information finns på www.facebook.com/skanskamiljomal och www.twitter.com/MiljomalSkane 

 

 Låt mörka december bli upplyst!

2000-talets julljus är ofta elektriska. Genom att välja förnybar energi minskar påverkan på miljö och klimat från elförbrukningen. Men för att få den förnybara energin att räcka till alla behöver vi också använda mindre energi, och använda den energi som produceras effektivare.

Läs hela nyheten Låt mörka december bli upplyst

Få fler tips på twitter och facebook under #upplystjul


Grönklädd med ljus i hår

De kläder du köper i affären innehåller många gånger ämnen som är hälso- och miljöfarliga men det går att välja ett grönare lucialinne. Ekologisk bomull eller att höra med släkt och vänner om de har lussegrejer liggande är två enkla alternativ. En grön lucia!

Läs hela nyheten Grönklädd med ljus i hår

Få fler tips på twitter och facebook under #gronlucia

 

Låt julklappsköpen bli årets bästa handling!

Genom att välja julklapparna med omsorg kan du minska ditt ekologiska fotavtryck och bidra till en bättre värld. Vår konsumtion i Skåne och Sverige får långtgående effekter på andra håll i världen men det går att göra bra val. En riktigt bra julklapp till framtiden!

Läs hela nyheten Låt julklappsköpen bli årets bästa handling 

Få fler tips på twitter och facebook under #ingafulklappar

 

Julmaten som gör det grönt och grant på faten

 

Maten vi äter påverkar miljön, genom odling, produktion, transporter och när vi slutligen slänger det som kanske blev över. Samtidigt är maten ett att våra grundläggande behov och ett stort glädjeämne, inte minst i juletid. Genom bra matval kan vi minska miljö- och klimatpåverkan och samtidigt få andra positiva effekter på köpet.

Mer information kommer att läggas ut på www.lansstyrelsen.se/skane

Få fler tips på twitter och facebook under #grontochgrant

 

Släng ut julen och rädda det som är värt att spara

När julmaten är uppäten och julklapparna öppnade återstår för många en hel del arbete med att städa undan julen på olika sätt. Glöm inte att tänka miljön även då!

Mer information kommer att läggas ut på www.lansstyrelsen.se/skane

Få fler tips på twitter och facebook under #raddajulen

 

-----------------------------------------------------------------

November

Märker du om märkningen är märklig?

De flesta vill vara miljömedvetna, men ibland är det svårt att veta hur. Konsumentverkets märkningsguide hjälper dig att få bättre koll på märkena när du handlar. Äppel med olika märkning

Genom att fota märkningen med mobilen eller söka direkt i guiden får du snabbt information om vad den betyder.

Du hittar Märkningsguiden på hallakonsument.se/markningsguiden.

 

-----------------------------------------------------------------

Oktober

Hygienprodukter utan kemikalier

Det är svårt att veta vad hygienprodukter innehåller som utlovar att göra håret mjukare eller återfukta huden. Det är viktigt att produkter som appliceras direkt på kroppen är nyttiga för oss. Huden är vårt största organ och därmed en stor ingångsport för kemikalier och ovälkomna ämnen i vår kropp. Alla ämnen som finns uppradade på innehållsförteckningar är svåra att hålla koll på. Trots det vill många inte ge upp sin deodorant, men vet du om att du kan göra din egen utan tillsatta kemikalier? Det du behöver finns i ditt skafferi. Här kommer inspiration och tips på vad du enkelt kan skapa själv hemma:

Torrshampo

Det behövs en eller två ingredienser beroende på vilken hårfärg du har. För ljust hår räcker det med två matskedar potatismjöl eller maizena, har du mörkare hår kan du blanda i en matsked kakao.  Häll ingredienserna i en tom kryddburk med hål i ströaren. Ett tips är att spara en kryddburk som blir tom! Strö sedan pudret i hårbotten när ditt hår börjar bli lite fetare. Borsta ut pudret. Detta förlänger livslängden på nytvättat hår och det är skonsamt mot håret att inte tvättas för ofta. Den här metoden gör dock inte håret rent, men du får en fräsch frisyr.

Kroppskrubb

Att skrubba kroppen tar bort döda hudceller och ger en härlig lyster. Låt lystern få spegla en hälsosam skrubb som endast innehåller en matsked olja (oliv/raps/kokos) och två matskedar strösocker. Vill du ha en söt doft kan du applicera en klick honung eller ett kryddmått vaniljpulver. Blanda ingredienserna i en glasburk, mängden räcker till ungefär två helkroppsskrubbningar.

Deodorant

Gör din egen deo med bikarbonat och kokosolja som är bakteriehämmande produkter.

Ingredienser; en matsked potatismjöl eller maizena. En matsked bikarbonat. En matsked kokosolja (virgin) och eventuellt ett kryddmått vaniljpulver (eko). Smält kokosoljan i vattenbad, den smälter vid ca 25 grader. Blanda torrvarorna i ett separat kärl och häll sedan i den flytande kokosoljan och rör runt tills det blir en jämn smet. Häll smeten i en glasburk och rör om en gång i halvtimmen tills deon stelnat. Den är sedan färdig och du använder den genom att ta lite kräm på fingret och applicera i armhålan.

Läs mer om Naturskyddsföreningens kampanj om hur du blir fräsch på riktigt på deras webbsida.

-----------------------------------------------------------------

Sommarens miljötips

Var vattensmart!

I medel använder vi cirka 160 liter vatten per person och dygn. Den största delen går åt till personlig hygien och toalettspolning och endast en liten del till dryck och mat. Förbrukningen kan minska mycket om du är vattensmart. Varenda droppe räknas! 

brunnslock5_800_2.gif 

 • Ta en snabbdusch istället för en lång. Genom att korta ned duschtiden med 5 minuter kan du spara upp till 70 liter vatten.
 • Stäng av vattnet i duschen när du schamponerar eller tvålar in dig.
 • Samla det vatten som annars går till spillo när du väntar på att duschvattnet ska bli varmt i en hink som du sedan kan använda till att vattna blommor med.
 • Undvik att bada i badkar. Ett badkar rymmer 200 liter, vilket är mer än medeldygnsförbrukningen för en person.

 

 • Stäng av vattnet när du borstar tänderna. Du kan spara 6 liter vatten varje minut genom att stänga av kranen.
 • Om du behöver spola  länge för att få kallt vatten i kranen, fyll istället upp en tillbringare och ställ i kylen.
 • Fyll disk- och tvättmaskiner innan du kör dem. Använd eco-program.
 • Om du diskar för hand, undvik att diska under rinnande vatten utan använd diskbalja i stället. Diskar du under rinnande vatten gör du av med 120 liter på tio minuter.
 • Om du diskar för hand kan du använda diskvattnet till att skölja ur förpackningar. Du kan även klippa upp kladdiga förpackningar och torka ur dem med hushållspapper, i stället för att skölja dem.
 • När gamla kranar, duschmunstycken och toaletter behöver bytas – välj snålspolande.
 • Laga eventuella droppande kranar och rinnande toaletter. På ett år kan en läckande toalett och en droppande vattenkran tillsammans dra 450 000 liter vatten per år. Det motsvarar 3 000 fyllda badkar!
 • Om du ska fylla en pool i trädgården, så fyll den sakta och gärna nattetid. Se också till att den är tät och att reningen fungerar, så att du inte behöver fylla den mer än en gång per säsong.
 • Tvätta bilen i en biltvätt som återanvänder vattnet. 

 

Så får du en fin trädgård och sparar på vattnet samtidigt:

 • Vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen med kanna eller vattenslang som du håller i handen – undvik att vattna mitt på dagen när det är som varmast.
 • Placera krukor med känsliga växter på skuggiga platser under soliga dagar.
 • Spara regnvattnet från stuprör i tunna och använd det för vattning.
 • Använd täckodling. Det hjälper till att minska markens vattenavdunstning.
 • Lägg inte nya gräsmattor och plantera inte nya häckar under sommartid. Gör det hellre på hösten.

---------------------------------------------------------------

Maj

Fulspola inte!

Reningsverken i Sverige tar emot 10 000 ton onödigt skräp varje år t.ex. våtservetter, tops, hår, snus och kattsand. Reningsverk är byggda för att rensa saker som kommer från människokroppen. Allt annat som spolas ner kan orsaka stopp i pumpar och filter eller på annat sätt vara skadligt för vår miljö och vårt vatten.


                           Rensgaller i reningsverk.

Den vanligaste fulspolningen i Sverige är snus. Varje dag spolar svenskarna ner cirka 4 miljoner snusprillor eller pås-snus. Det blir drygt 1 100 ton snus per år, vilket motsvarar 100 normalstora lastbilslass. Snus och cigaretter innehåller det giftiga ämnet kadmium som inte helt kan rensas bort i reningsverken och därför riskerar att hamna i vår natur. Använda prillor och släckta fimpar ska sorteras som brännbart.

Spotta inte snus i toaletten!
  Spotta inte snus i toaletten!

Ett annat exempel på miljöfarliga ämnen är mediciner och läkemedel. Reningsverken har svårt att rensa bort läkemedelsrester eftersom de oftast är vattenlösliga. Därför är det extra viktigt att överbliven eller gammal medicin lämnas in till ett apotek.

Den största anledningen till att det slängs skräp i toaletten är för att man inte orkar göra rätt. Lösningen är enkel: ha alltid en papperskorg på toaletten!

Det här ska du inte spola ner:

Saker som kan fastna i filter

 • Hår
 • Tandtråd
 • Tops
 • Strumpbyxor

Saker som är miljöfarliga

 • Snus
 • Fimpar
 • Medicin
 • Nagellack

SVT:s webbplats finns fler exempel på vad man inte ska spola ned i toaletten.

------------------------------------------------------------------

April

Miljövänlig fläckborttagning

 

Det är faktiskt lättare än vad du tror att ta bort svåra fläckar miljövänligt. Det viktigaste är att ta bort fläcken så fort som möjligt, alltså när den är färsk. Torkar fläcken in i materialet blir det svårare att få bort den. Se även till att följa textilens skötselråd. Här kommer en bra lista att ha hemma när fläckar händer: 

 • Blod - och kakaofläckar består av proteiner som vid upphettning binder sig fast i tyget. Använd därför alltid kallvatten vid borttagning av den typen fläckar! Går det inte bort med kallt vatten kan det hjälpa att blötlägga tyget i (kall)vatten blandat med salt. Går inte fläcken helt bort kan vita tyger blekas i solen eller så kan du addera lite blekmedel vid tvättning.
 • Däremot är varmvatten ett bra hjälpmedel för att få bort fettfläckar av exempelvis smör. Använd tillsammans med galltvål för bättre resultat.
 • Gräsfläckar kan avlägsnas med alkohol.
 • Kaffefläckar försvinner lättaste med milt tvålvatten och även här är varmvatten att föredra.
 • Frysen är en hjälp mot tuggummi som fastnat i textil. Lägg in hela tyget eller frys tuggummit med en ispåse. Tuggummit blir hårt när det blir kallt och går då att plocka bort. Sedan kan resterna borstas bort med en lagom hård bortse, beroende på tyg.
 • Fläckar av frukter och bär kan vara olika svåra att få bort. Vid fläckar från blåbär hjälper det att blöta fläcken i filmjölk utspätt med vatten och blanda i några droppar citronsaft och låta det verka över natten. Bananfläckar behandlas bäst med tvätt i kallvatten. Lägger du kläder med bananfläckar i tvättmaskinen så blir det bruna fläckar på plagget som är svåra att få bort. Ett gammalt husmorstips är att använda en hård galltvål som innehåller klorofyll vilket ska hjälpa att få bort frukt och bärfläckar samtidigt som den är skonsam mot material, hälsa och miljö.
 • När det kommer till rostfläckar är det en svår historia att få bort. Testa att applicera citronsaft upprepade gånger på fläcken så bleknar den en del.
 • Rödvinsfläckar behandlar du genom att så fort som möjligt strö över salt och sedan skölja med vatten. Rödvinsfläckar på vita kläder kan du få bort genom att tillföra blekmedel vid tvättning.
 • Om du får stearin på textilier så försök skrapa bort så mycket som möjligt. Används sedan strykjärnet genom att lägga tyget mellan hushållspapper/kaffefilter och stryk på värme som är anpassad efter textilen. Pappret suger då upp fettet i stearinet som finns kvar i tyget.
 • Mögelfläckar kan du testa att få bort genom att blötlägga tyget i filmjölk och sedan tvätta i maskin. Det är dock svåra fläckar att få bort.

------------------------------------------------------------------

Mars

Minska din köttkonsumtion – och välj bättre kött!

 

Den totala köttkonsumtionen i världen har högre koldioxidutsläpp än all världens transporter. Det är inte bara global uppvärmning utan även andra miljöproblem är kopplade till skinka på mackan. Läs mer om köttkonsumtion och dess påverkan på miljön på Naturskyddsföreningens webbplats och på Jordbruksverkets webbplats.

Om du äter kött – välj kött där hänsyn tas till djuromsorg, miljö och hållbarhet. Svensk köttproduktion bidrar till bibehållen biologisk mångfald, eftersom betande djur håller det svenska  landskapet öppet som i sin tur främjar ett rikt växt- och djurliv.

Tänk över dina köttvanor! WWFs köttguide underlättar ett medvetet val. Köttguiden visar hur olika typer av kött påverkar miljön och djurens välfärd. Ladda ner guiden som mobilapp!

------------------------------------------------------------------

​Februari

Vabruari och några naturliga tips mot förkylning

Tekopp ingefära citron
 

Nu är det många som är förkylda och det kan hålla i sig länge om det drabbar hela familjen. Främsta tipset mot förkylning är att vila kroppen. Det är även viktigt att tvätta händerna ofta under förkylningsperioder, speciellt innan maten. Det inhandlas en hel del läkemedel för att försöka bota symptomen men inget är vetenskapligt bevisat att fungera, utan det upplevs som lindrande. Om du tycker det känns underligt att trycka i kroppen kemikalier när den är sjuk så finns möjligheten att testa naturliga och miljövänliga huskurer som även de lindrar besvären. Nedan listas beprövade tips:

Hjälper mot nästäppa

 • Äppelcidervinäger innehåller kalium och syror som kan göra att segt snor och slem blir tunnare och att bakterier inte förökar sig lika snabbt. Nästa gång du är täppt i näsan blanda en matsked äppelcidervinäger i ett glas vatten och drick.
 • Riv en gul lök och andas in ångorna. Om du tycker det sticker för mycket i ögonen kan du istället testa att hälla hett vatten över eukalyptusblad i en skål och andas in ångan.

Lindrar halsont

 • Blanda 0,5 dl äppelcidervinäger med 0,5 dl vatten och gurgla en gång i timmen. Vätskan hjälper till att ta död på bakterier och motar infektionen.
 • Blanda två teskedar honung i varmt vatten och drick. Honung är bakteriedödande och lenande för slemhinnorna.

Echinacea

 • Röd solhatt är den mest väldokumenterade örten mot förkylningsbesvär. Chansen att få effekt anses öka om man börjar vid första tecknet på förkylning. Finns att köpa i hälsokostbutiker.

Ingefära, chili och vitlök

 • Laga mat som innehåller mycket chili och vitlök som ska hjälpa till att stärka immunförsvaret. Finns även många tips på att dricka varmt vatten med ingefära och citron minst tre gånger om dagen för c-vitamin, antioxidanter och det ger en antibakteriell effekt.

 Content Editor