Månadens miljötips 2017

Varje månad publicerar vi månadens miljötips med hopp om att du ska bli inspirerad och motiverad till mer miljövänliga val och handlingar, både på arbetet och privat. Om vi alla gör vad vi kan för att minska belastningen på miljön, så kan vi nå ganska långt!

April

Miljövänlig fläckborttagning

 

Det är faktiskt lättare än vad du tror att ta bort svåra fläckar miljövänligt. Det viktigaste är att ta bort fläcken så fort som möjligt, alltså när den är färsk. Torkar fläcken in i materialet blir det svårare att få bort den. Se även till att följa textilens skötselråd. Här kommer en bra lista att ha hemma när fläckar händer: 

 • Blod - och kakaofläckar består av proteiner som vid upphettning binder sig fast i tyget. Använd därför alltid kallvatten vid borttagning av den typen fläckar! Går det inte bort med kallt vatten kan det hjälpa att blötlägga tyget i (kall)vatten blandat med salt. Går inte fläcken helt bort kan vita tyger blekas i solen eller så kan du addera lite blekmedel vid tvättning.
 • Däremot är varmvatten ett bra hjälpmedel för att få bort fettfläckar av exempelvis smör. Använd tillsammans med galltvål för bättre resultat.
 • Gräsfläckar kan avlägsnas med alkohol.
 • Kaffefläckar försvinner lättaste med milt tvålvatten och även här är varmvatten att föredra.
 • Frysen är en hjälp mot tuggummi som fastnat i textil. Lägg in hela tyget eller frys tuggummit med en ispåse. Tuggummit blir hårt när det blir kallt och går då att plocka bort. Sedan kan resterna borstas bort med en lagom hård bortse, beroende på tyg.
 • Fläckar av frukter och bär kan vara olika svåra att få bort. Vid fläckar från blåbär hjälper det att blöta fläcken i filmjölk utspätt med vatten och blanda i några droppar citronsaft och låta det verka över natten. Bananfläckar behandlas bäst med tvätt i kallvatten. Lägger du kläder med bananfläckar i tvättmaskinen så blir det bruna fläckar på plagget som är svåra att få bort. Ett gammalt husmorstips är att använda en hård galltvål som innehåller klorofyll vilket ska hjälpa att få bort frukt och bärfläckar samtidigt som den är skonsam mot material, hälsa och miljö.
 • När det kommer till rostfläckar är det en svår historia att få bort. Testa att applicera citronsaft upprepade gånger på fläcken så bleknar den en del.
 • Rödvinsfläckar behandlar du genom att så fort som möjligt strö över salt och sedan skölja med vatten. Rödvinsfläckar på vita kläder kan du få bort genom att tillföra blekmedel vid tvättning.
 • Om du får stearin på textilier så försök skrapa bort så mycket som möjligt. Används sedan strykjärnet genom att lägga tyget mellan hushållspapper/kaffefilter och stryk på värme som är anpassad efter textilen. Pappret suger då upp fettet i stearinet som finns kvar i tyget.
 • Mögelfläckar kan du testa att få bort genom att blötlägga tyget i filmjölk och sedan tvätta i maskin. Det är dock svåra fläckar att få bort.

Mars

Minska din köttkonsumtion – och välj bättre kött!

 

Den totala köttkonsumtionen i världen har högre koldioxidutsläpp än all världens transporter. Det är inte bara global uppvärmning utan även andra miljöproblem är kopplade till skinka på mackan. Läs mer om köttkonsumtion och dess påverkan på miljön på Naturskyddsföreningens webbplats och på Jordbruksverkets webbplats.

Om du äter kött – välj kött där hänsyn tas till djuromsorg, miljö och hållbarhet. Svensk köttproduktion bidrar till bibehållen biologisk mångfald, eftersom betande djur håller det svenska  landskapet öppet som i sin tur främjar ett rikt växt- och djurliv.

Tänk över dina köttvanor! WWFs köttguide underlättar ett medvetet val. Köttguiden visar hur olika typer av kött påverkar miljön och djurens välfärd. Ladda ner guiden som mobilapp!

​Februari

Vabruari och några naturliga tips mot förkylning

Tekopp ingefära citron
 

Nu är det många som är förkylda och det kan hålla i sig länge om det drabbar hela familjen. Främsta tipset mot förkylning är att vila kroppen. Det är även viktigt att tvätta händerna ofta under förkylningsperioder, speciellt innan maten. Det inhandlas en hel del läkemedel för att försöka bota symptomen men inget är vetenskapligt bevisat att fungera, utan det upplevs som lindrande. Om du tycker det känns underligt att trycka i kroppen kemikalier när den är sjuk så finns möjligheten att testa naturliga och miljövänliga huskurer som även de lindrar besvären. Nedan listas beprövade tips:

Hjälper mot nästäppa

 • Äppelcidervinäger innehåller kalium och syror som kan göra att segt snor och slem blir tunnare och att bakterier inte förökar sig lika snabbt. Nästa gång du är täppt i näsan blanda en matsked äppelcidervinäger i ett glas vatten och drick.
 • Riv en gul lök och andas in ångorna. Om du tycker det sticker för mycket i ögonen kan du istället testa att hälla hett vatten över eukalyptusblad i en skål och andas in ångan.

Lindrar halsont

 • Blanda 0,5 dl äppelcidervinäger med 0,5 dl vatten och gurgla en gång i timmen. Vätskan hjälper till att ta död på bakterier och motar infektionen.
 • Blanda två teskedar honung i varmt vatten och drick. Honung är bakteriedödande och lenande för slemhinnorna.

Echinacea

 • Röd solhatt är den mest väldokumenterade örten mot förkylningsbesvär. Chansen att få effekt anses öka om man börjar vid första tecknet på förkylning. Finns att köpa i hälsokostbutiker.

Ingefära, chili och vitlök

 • Laga mat som innehåller mycket chili och vitlök som ska hjälpa till att stärka immunförsvaret. Finns även många tips på att dricka varmt vatten med ingefära och citron minst tre gånger om dagen för c-vitamin, antioxidanter och det ger en antibakteriell effekt.

 Content Editor