Aktuellt

Naturums program 2017

Naturum bjuder på en lång rad olika föreläsningar, guidningar och aktiviteter under 2017. Programmet startar med "Fågelskådning på Lindö" den 25/3 och avslutas med en "Spårkväll" den 21/11.

Bland guidningarna kan nämnas "Cykeltur runt Listersjön" 21/5,  "Naturvandring i Ljungryda och Skinsagylet" 4/6, "Fladdermuskväll" 7/9 och "Sälsafari" 17/9, för att nämna några. Under hösten har vi i vanlig ordning en rad föreläsningar, till exempel "Människan och våra träd" 11/10, "Värdet av våra pollinatörer" 17/10 och "Med tärnor över världshaven" 1/11.

Två av årets teman, "Vildbin" och "Johannishusåsen", kommer att uppmärksammas genom nya utställningar. Dessa två teman kommer också att uppmärksammas genom tre guidningar på Johannishusåsen under sommaren. Dessa kommer att handla om vildbin, ekoxar och åsens växter.

På naturum och länets turistbyråer hittar du vårt program. Eller så kan du ladda ner det här.

Program Naturum 2017

Välkommen att besöka oss på naturum eller vid våra arrangemang!

 

Verksamhetsberättelsen för 2016

Vi kan konstatera att naturum har haft ett mycket bra år med ett nytt besöksrekord och en mängd uppskattade aktiviteter.

Antalet besökare har varit 57 900 vilket är den högsta årssiffran sedan starten 1976. Det är en ökning med 7 procent gentemot föregående år och andra gången vi har fler än 50 000 besökare.

Under 2016 har naturum Blekinge haft öppet 1 214 timmar under 190 dagar. Detta är något fler timmar och dagar än föregående år och de mest generösa öppettiderna vi någonsin haft.

Under året har vi genomfört 181 bokade guidningar, varav 167 var skolklasser. Åldersspridningen är stor, från förskolan till gymnasiet med tonvikt på åk 0-6. En besöksgrupp som ökat de senaste åren, såväl som bokade grupper som enskilda besökare, är nyanlända flyktingar.

Naturum har erbjudit 269 utannonserade aktiviteter. 174 av dessa är vår dagliga guidning kl 13, "Mata djuren". Av dessa 174 st har 87 genomförts med 640 deltagare. Vi har genomfört 36 st unika föreläsningar och guidningar.

Vi har byggt upp två olika tillfälliga utställningar, en svamp- och en växtutställning. Dessa är uppskattade och årligen återkommande inslag. "Svampens Dag" lockade cirka 650 besökare. Under våren ordnade vi också "Biets Dag" i samarbete med Biodlarföreningen.

Nyheter till de fasta utställningarna har varit en ny utställning om " Lodjur i Blekinge".

Som vanligt är det levande materialet det populäraste inslaget i våra utställningar. Naturum har haft 6-7 akvarier med fiskar, kräftor och grodyngel igång även i år. Vi har också haft ett levande bisamhälle, kläckning av fjäril- och myrlejonlarver mm samt ett bord med dagsaktuella växter.

Hela Verksamhetsberättelsen 2016 hittar du här.

Varmt välkomna!

Vi har en aktiv Facebooksida där du kan följa oss och få aktuell information.

www.facebook.com/naturumblekinge