Västra Porten-Smällen

Västra Porten - Stora Smällen i Ytterby socken är ett av Bohusläns allra största och mest välbevarade gravfält. Gravfältet ingår i en spännande historisk miljö som omfattar den medeltida borgruinen Ragnhildsholmen, Kastellegården med Ytterby gamla kyrkoruin och lämningarna efter gamla Kungahällas stadsområde.
Västra Porten - Stora Smällen i Ytterby socken är ett av Bohusläns allra största och mest välbevarad

På fotot syns några av gravhögarna på gravfältet. Den stora högen till höger i bild är skadad genom urgrävning, troligtvis spår efter en gammal jordkällare. Foto: Leif Johansson

På gravfältet Stora Smällen i Ytterby socken finns det totalt 120 fornlämningar – högar, en domarring, resta stenar och runda, ovala, tresidiga samt skeppsformiga stensättningar.

De femton högarna är ganska små, mellan sex och tio meter i diameter, och upp till en och en halv meter höga. En hög är dock 20 meter i diameter. De runda stensättningarna är från sex till åtta meter i diameter och upp till en drygt en halv  meter höga. De ovala är som längst elva meter långa och upp till sex meter breda. De fyra skeppsformiga stensättningarna är upp till 13 meter långa och fyra meter breda. Hur ser man då skillnad på stensättningarna och högarna? Jo, stensättningarna är rena stenkonstruktioner, ofta övervuxna med ett tunt lager mossa eller gräs. Högarna har ett tjockare torvlager och är ofta mer välvda till formen.

Att tänka på som besökare

Gravfältet ligger på privat mark. Tänk på att visa hänsyn, parkera på angiven plats och inte skräpa ner.

 


 Så hittar du hit

Från Kungälv kör väg 168 mot Hålta. Ta av åt vänster mot Ytterby kyrka. Kör över järnvägsövergången och ta av åt höger efter cirka 120 meter in på en mindre icke asfalterad väg. Kör cirka 300 meter. Gravfältet breder ut sig på höger sida om vägen.

Visa på karta