Lasse i bergets grotta

Lasse i Berget har kallats ”Sveriges sista grottmänniska”. Lasse Eriksson, som han egentligen hette, var en av 1800- talets stora Husaby-profiler. Som ett original och vildmarksmänniska, både egensinnig och envis, var han såväl älskad som hatad och historierna om Lasse i Berget levde kvar i bygden långt efter hans död.
Grottan som den ser ut idag. Foto: Andrea Grave-Müller

Lasse Erikssons grotta var murad med kalkstenshällar direkt mot berget. Den bestod av två små rum, med en eldstad i vardera rum. Tre fönster fanns också. På golvet låg lösa brädor, men berget skymtade fram under sängarna. Taket bestod av dels själva klipputsprånget, förstärkt med kalkstensskivor som vilade mot väggarna.

Mot den vägg som utgjordes av berget hade Lasse ställt upp brädor och klistrat över dem med tidningspapper som skydd mot den värsta fukten. På vintrarna var dessa tidningar svarta av fukt från berget, och det berättas att när man i samband med Ingas sjukdom flyttade på kökssoffan, så var denna täckt av mögel på baksidan.

Egen spis och ugn

Eldstäderna, med spis och ugn, hade Lasse murat själv, och de fungerade tillräckligt väl för att han förargat skulle kasta ut den järnspis han en gång fick till present. Grottan var möblerad med säng, soffa, bord och stolar, en pall vid spisen och ett skåp från 1700-talet – med andra ord ungefär vad man kunde förvänta sig att finna i ett torp på den tiden.

När Lasse hade gått bort och grottan stod tom, dröjde det inte längre förrän den plundrades på sina inventarier av nyfikna ortsbor, som ville dels ha ett minne av Lasse, dels ta igen för alla de år han hållit folk på avstånd med sin bössa. Därefter följde vandaliseringen. Rutor slogs sönder, inventarier förstördes och själva väggarna revs ner.

Grottan renoveras

På 1940-talet byggdes Lasse i bergets grotta upp igen av Alfred Johansson och Linus Björk, som båda hade känt Lasse och hans grotta på den tiden det begav sig. Helt autentisk blev den dock inte – exempelvis fick den nya grottan en riktig brädvägg mot berget istället för Lasses mer provisoriska variant med tidningspapper. Även denna återuppbyggnad kom dock att utsättas för skadegörelse.

Grottan har renoverats också på senare år. Numera finns dock ingen inredning kvar i Lasses och Ingas grottbostad.

Att tänka på som besökare

Lasse i bergets grotta ligger på privat mark. Tänk på att visa hänsyn, parkera på angiven plats och inte skräpa ner.


 Så hittar du hit

Lasse i bergets grotta ligger i Husaby, norr om väg 44 mellan Götene och Lidköping.

Parkering finns ca 200 m från grottan.

Visa på karta