Segerstedtföreläsning om frihet och extremism

Årets Torgny Segerstedtföreläsning hölls av landshövding Anders Danielsson på Göteborgs universitet igår över det aktuella ämnet ”Att värna friheten och öppenheten i en tid av växande extremism”.
Föreläsaren framför en tavla och en byst

​Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne bildades 1996 för att påminna om hans gärning och arbeta i hans anda för att främja demokrati och yttrandefrihet. Torgny Segerstedtföreläsningen äger rum varje år, vanligen i mars. Bland tidigare föreläsare märks utrikesminister Margot Wallström, EU-kommissionär Cecilia Malmström och diplomaten Jan Eliasson.

I år var det landshövding Anders Danielsson som fått den äran att föreläsa.

–En grundförutsättning för att motverka radikalisering och extremism är att invånarna i ett samhälle känner tillit och tillhörighet. Känslan av sammanhang är grundläggande för oss människor och vårt välbefinnande, på den lilla och den stora skalan. Känner vi inte tillhörighet till det samhälle som vi befinner oss i, är risken större för brottslighet – eller, än värre, extremism och terrorism. Kan inte samhället erbjuda en bättre framtid är risken större att några ställer sig utanför, sa landshövdingen bland annat i sitt tal.

Här kan du läsa talet i sin helhet

Läs mer om Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne