Kronprinsessan vandrar i Bohuslän

Strandstädning och vandring på Nordkoster. Besök på Naturum Kosterhavet på Sydkoster. Och seminarium på Tjärnö om plastavfall i haven och vad vi kan göra åt det. Det är några av programpunkterna den 24 maj då Kronprinsessan genomför sin landskapsvandring i Bohuslän.

​Kronprinsessan startade sina landskapsvandringar i sitt hertiginnedöme Västergötland i september i fjol. Nu är det dags för den tionde vandringen – den här gången i landskapet Bohuslän. Med vandringarna vill Kronprinsessan visa på värdet av friluftsliv, motion och hälsa. Sedan länge har Kronprinsessan även haft som önskemål att uppmärksamma mängden plast och skräp på den svenska Bohuskusten för att fler ska inse problemet och göra något åt det. Allmänheten hälsas välkomna att delta i den drygt 5 km långa vandringen på Nordkoster.

– Vi ser fram mot att visa Kronprinsessan det vackra Koster och vår marina nationalpark Kosterhavet. Kontrasten mellan miljöproblemen med marint skräp och de viktiga naturvärden vi värnar om blir extra tydliga i samband med inslaget med strandstädning, säger landshövding Anders Danielsson.

Till media

Media och allmänhet är välkomna att vara med under vandringen. Fotografering och filmning är tillåtet under hela vandringen men vi erbjuder ett par fotomöjligheter i samband med särskilda aktiviteter:

  • ca kl. 13.25 Strandstädning med skolelever i Basteviken, Nordkoster.
  • ca kl. 15.10 vid avslutande samling utanför och i Naturum Kosterhavet

Media sköter sina egna transporter och förtäring. För de medierepresentanter som önskar vara med under förmiddagens seminarium på Tjärnö finns möjlighet att följa med chartrad båt till Nordkoster där vandringen startar.

Programmet i sin helhet (med reservation för vissa tidsjusteringar)

> Karta över Koster

Media anmäler sig senast den 22 maj via e-post till anita.nilsson@lansstyrelsen.se

Ange namn, mobil, medieföretag/tidning eller motsvarande och vilka delar av programmet ni är intresserade av att följa. Meddela även om ni är i behov av transport från Tjärnö till Nordkoster.

 

Till allmänheten

Välkomna att vandra med Kronprinsessan på Nordkoster

Packa picknick-korgen, ta på kläder efter väder och följ med runt på den drygt 5 km långa vandringen som startar kl. 13.10 från Västra Bryggan!

Tiderna för vandringen är anpassade så att du ska kunna ta reguljär båt från Strömstad kl. 12.05 till Västra Bryggan med ankomst kl. 13.10. Vandringen avslutas i Vettnet. Där avgår reguljär båt kl.15.00 och ankommer till Ekenäs på Sydkoster kl. 15.10 om du vill vara med på den avslutande samlingen på vid Naturum Kosterhavet. Nästa båt från Ekenäs till Strömstad avgår kl. 17.05. Naturum håller öppet till kl. 17.00.

Kostermarin/Västtrafik har även satt in en extrabåt från Strömstad direkt till Västra bryggan med avgång 12:10 och ankomst 12:50. Det går även en extra direktbåt från Ekenäs till Strömstad kl. 16:00.

Kungahusets webbplats finns mer information om landskapsvandringarna.

 

Foto: Raphael Stecksén, Kungahuset.se


 Kontakta oss

Kontaktperson:

Mikael Appelqvist
Programansvarig
0703-64 00 62
mikael.appelqvist@lansstyrelsen.se

Pressansvarig:

Anita Nilsson
010-224 45 46
0736-60 51 18
anita.nilsson@lansstyrelsen.se