Köp inte ut alkohol till yngre syskon och kamrater inför Valborg

Nio av tio tonårsföräldrar i länet tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med Valborg. Med hjälp av bland annat youtubern Klas Eriksson vill Länsstyrelsen påverka unga vuxna att inte köpa ut.
Benen på tre ungdommar som står på en gräsmatta

Siffrorna kommer från en undersökning* som IQ, fristående dotterbolag till Systembolaget, genomfört bland föräldrar med barn mellan 13–17 år. I undersökningen framkommer även att 28 procent av föräldrarna i Västra Götaland är oroliga för att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med Valborg och att endast 9 procent av föräldrarna tror att det är vanligt att deras egna barn dricker alkohol.

– I Västra Götaland deltar 47 av länets 49 kommuner tillsammans med Länsstyrelsen, Polisen och idéburna organisationer i ett gemensamt arbete mot langning av alkohol till ungdomar. En viktig del är att stärka föräldrar att vara restriktiva och prata med sina ungdomar om alkohol. Här är Tonårsparlören ett viktigt verktyg säger Lennart Rådenmark, länssamordnare i Västra Götaland.

– Vi använder oss också av ett videoklipp, som Länsstyrelsen beställt av youtubern Klas Eriksson, för att försöka påverka äldre syskon, kamrater och andra unga vuxna att inte köpa ut eller bjuda minderåriga på alkohol. Videon sprids i ett tjugofemtal Youtube-kanaler inför Valborg och vi vet att vi når många unga vuxna personer, fortsätter Lennart Rådenmark.

– Alla tonåringar dricker inte alkohol i samband med Valborg men många kommer att göra det. Att ens tonåring kan komma i kontakt med alkohol är något man som förälder måste vara förberedd på och medveten om. Att prata med sina barn om alkohol inför Valborg är att visa att man bryr sig och minskar samtidigt risken för att de råkar illa ut på grund av alkohol, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Inför Valborg skickar IQ hem boken Tonårsparlören till alla vårdnadshavare i Västra Götaland vars barn fyller 14 år under 2018. Årets version finns att läsa på www.tonårsparlören.se. Där finns även innehållet på engelska och som ljudbok. 

Se videoklippet med youtubern Klas Eriksson

Kontaktpersoner i kommunerna för insatser mot langning

*Undersökningen genomfördes av Norstat bland 3 358 tonårsföräldrar med barn mellan 13–17 år mellan 22 mars - 15 april 2018 via en slumpvis rekryterad webbpanel. I Västra Götaland deltog 454 föräldrar.

 


 Kontakt

​Länsstyrelsen Västra Götaland
Lennart Rådenmark
Länssamordnare för alkohol- och drogförebyggande arbete
0736-60 52 89

IQ
Karin Hagman
Verkställande direktör
0733-92 61 06

 Pressansvarig

​Anita Nilsson
010-224 45 46
073-660 51 18
anita.nilsson@lansstyrelsen.se