Göran Rosenberg medverkar i Samling för demokrati

Den 26 januari uppmärksammas den internationella minnesdagen för Förintelsen genom årets Samling för demokrati i Göteborg. Årets huvudtalare är journalisten och författaren Göran Rosenberg.
Göran Rosenberg

För att hedra Förintelsens offer och för att främja mänskliga rättigheter bjuder Länsstyrelsen i Västra Götalands län in till Samling för demokrati. Det gör vi tillsammans med Göteborgs universitet, Göteborg Stad och Judiska församlingen i Göteborg.

Årets huvudtalare är Göran Rosenberg. Hans föräldrar kom till Sverige efter andra världskriget som överlevande från nazismens förintelseläger. Han har arbetat som tidningsjournalist, TV-reporter, dokumentärfilmare och författare i en rad olika medier och sammanhang. Bland meriterna finns Stora journalistpriset (1993) och Augustpriset för boken Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz (2012).

Under eftermiddagen visas också ett filmat möte mellan journalisten Monica Hirsch och Sigmund Baum som överlevde Förintelsen tillsammans med sin pappa. Bland programpunkterna märks även medverkan av ungdomsorganisationen Vardagens civilkurage.

Media som önskar delta vid samlingen måste ha presslegitimation och anmäla sig i förväg till anita.nilsson@lansstyrelsen.se

TID: Fredag 26 januari kl. 13.00-16.00 (enbart för inbjudna)
PLATS: Göteborgs universitet, Aulan, Vasaparken, Göteborg

Fakta
Manifestationen "Samling för demokrati" genomfördes första gången i Göteborg den 27 januari 2000. Den 27 januari är officiell minnesdag för Förintelsen. Dagen har valts på grund av att Auschwitz befriades den 27 januari 1945.