Genetiskt viktig varg i Västra Götaland

Naturvårdsverket går idag ut med nyheten om att vi sedan januari i år har kännedom om en genetiskt viktig varg i länet. Länsstyrelsen har samlat in och analyserat DNA-prov som vid analys visar att det är en varghane efter en okänd tik med finskt-ryskt ursprung.

​Varghanen är troligen född under förra året. Om den lyckas para sig inom den skandinaviska populationen kan gener föras in i vargstammen som är viktiga för att minska inaveln.

Länsstyrelsen Västra Götaland har, parallellt med den ordinarie rovdjursinventeringen, under vintern samarbetat med Svenska Jägareförbundet och övrig allmänhet i en extra insamling av vargspillning. Två av de vargar som har hittats i länet finns i Svartedalen. En av dessa har konstaterats vara genetiskt värdefull medan den andra är den förstnämndes far. Modern, revirets tik, har inte hittats vare sig genom spårning eller genom spillningsinventeringen.

– Vi har tidigare, redan 2016, hittat revirets far i området men har inte kunnat konstatera föryngring förrän nu. Länsstyrelsen har ett gott samarbete med den lokala jaktvårdskretsen samt med en mängd personer ur allmänheten som har bidragit med värdefulla bilder på vargar i området. Vi tackar för detta och hoppas att det goda samarbetet kan fortsätta, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för stora rovdjur på Länsstyrelsen Västra Götaland.

> Läs mer i nyheten från Naturvårdsverket.

 


 Kontakta oss

​Nelly Grönberg
Inventeringsansvarig stora rovdjur
070-602 49 87