Västsvenska nomineringar till ny nordisk mattävling

Almnäs Bruk i Hjo kommun och varumärket Smaka på Västsverige är båda nominerade till Embla – ett nytt nordiskt matpris för lokalproducerad mat.

​Embla är ett nyinstiftat nordiskt matpris som lyfter den bästa lokalproducerade matkulturen i våra nordiska länder. Totalt är 185 nominerade varav sju från Sverige. Prisutdelning kommer att ske i Köpenhamn den 24 augusti.

I kategorin ”Nordisk mathantverkare” är Almnäs Bruk, som drivs av Thomas Berglund, nominerad. Här sker osttillverkning som tar vara på gamla recept och traditioner. Gården, med anor från 1200-talet, har förts vidare i generationer och arbetet där resulterar inte bara i goda ostar som sprids över världen utan även i en levande landsbygd i unik kulturmiljö.

I kategorin ”Nordisk matdestination” är varumärket Smaka på Västsverige nominerad. Det är Lokalproducerat i Väst, tillsammans med Turistrådet i Västsverige, som arbetar med det gemensamma varumärket och nätverket. Smaka på Västsverige gör det lättare att hitta restauranger, kaféer, gårdsbutiker och producenter som fokuserar på regionens mat från hav, sjö, åker och skog.


Läs mer om Almnäs Bruks nominering
Läs mer om Smaka på Västsveriges nominering
Läs mer om Embla Food Award