Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?

Med det budskapet rullar den nationella Krisberedskapsveckan 2017 igång. Målet är att öka människors beredskap inför samhällskriser. Kampanjen pågår 8-14 maj och arrangeras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tillsammans med kommuner runt om i landet.

Under veckan kommer vi på Länsstyrelsen att sprida budskapet i våra kanaler.

– Vi ser kampanjen som ett bra tillfälle att påminna om hur viktigt det är att ha en egen beredskap för att klara sig utan exempelvis el, vatten och värme, säger Andréa Harbeck på Länsstyrelsens samhällsavdelning.

Länsstyrelsen och flera av länets kommuner har tidigare uppmärksammat behovet av egen beredskap genom att ansluta sig till Göteborgs Stads kampanj 72 timmar som rullat i några år. Nu görs det alltså en nationell satsning för att öka människors riskmedvetenhet och förberedelse inför en situation med exempelvis ett långvarigt elavbrott. I ett sådant läge måste samhällets resurser i första hand gå till de mest utsatta. Därför kommer de allra flesta att behöva klara sig själv en tid, innan samhället fungerar som vanligt igen.

– Genom att ha en egen beredskap underlättar du för dem som har svårt att klara sig själva och för dem som arbetar med att återställa samhället till normalläge, säger Andréa Harbeck.

Plocka ihop en krislåda
En bra förberedelse är att plocka ihop en krislåda med det mest nödvändiga. Det viktigaste är att se till att du har tillgång till vatten, mat, värme, och att kunna ta emot viktig information.

I fyra korta filmer ger Heidi Andersson, känd som armbryterskan från Ensamheten, tips om hur du kan förbereda dig. Filmerna har tagits fram av MSB som en del av kampanjen. Filmerna hittar du här.

Du kan också läsa mer om hemberedskap på Länsstyrelsens webbplats. Där finns också länkar vidare till mer information. 

Flera kommuner i länet uppmärksammar Krisberedskapsveckan på olika sätt. Besök gärna din kommun för att se om det planeras några aktiviteter. Du kan också följa #krisberedskapsveckan i sociala medier för att få koll på vad som händer runt om i Sverige under veckan.

Initiativtagare till Krisberedskapsveckan är MSB. Krisberedskapsveckan är tänkt att bli årligt återkommande.

Läs mer om Krisberedskapsveckan hos MSB