Ge din tonåring ett alkoholfritt höstlov

Nästan nio av tio tonårsföräldrar i länet tror att det är vanligt att ungdomar dricker alkohol i samband med föräldrafria fester. Endast 20 procent av de tillfrågade föräldrarna tror dock att det är vanligt att deras egna tonårsbarn dricker alkohol på dessa fester.

Det framkommer i den undersökning* som genomfördes av IQ (fristående dotterbolag till Systembolaget) i våras med närmare 3 000 tonårsföräldrar. I Västra Götaland deltar 47 av länets 49 kommuner tillsammans med Länsstyrelsen, Polisen och idéburna organisationer i ett gemensamt arbete mot langning av alkohol till ungdomar.
 
– Att erbjuda alkoholfria aktiviteter i samband med höstlovet är ett bra sätt att jobba förebyggande och minska risken för att de dricker alkohol på exempelvis föräldrafria fester, säger Lennart Rådenmark, länssamordnare i Västra Götaland.

– Vi kommer också att vända oss via sociala medier till unga vuxna personer i åldern 20-25 år och be om deras hjälp att inte köpa ut eller bjuda sina yngre kamrater och syskon på alkohol, tillägger Lennart Rådenmark.

– I samband med lov och högtider är det vanligt att ungdomar kommer i kontakt med alkohol. Att engagera sig i vem ens barn ska träffa och vad de ska göra under höstlovet är att visa att man bryr sig och minskar risken för att ens barn råkar illa ut på grund av alkohol, säger Anna Kervall, tillförordnad VD på IQ.

Tips till föräldrar om föräldrafria fester

  1. Ring och stäm av läget. Att ringa hem till sin tonåring visar att du bryr dig.
  2. Ta hjälp av andra vuxna. Berätta för andra föräldrar eller grannar att ditt barn kommer att vara ensam hemma och be dem titta förbi under kvällen.
  3. Plocka bort alkohol. Om din tonåring ska vara hemma själv kan det vara bra att låsa in eller plocka bort eventuell alkohol i hemmet som annars kan vara en frestelse.

Kontaktpersoner i kommunerna

*Undersökningen genomfördes av Norstat 22 mars–10 april 2017 bland 2 927 tonårsföräldrar med barn mellan 13-17 år via en webbenkät. I Västra Götalands län svarade 221 föräldrar. 


 Kontakta oss

Kontaktpersoner:
Lennart Rådenmark
Länssamordnare
Länsstyrelsen i Västra Götaland
0736-60 52 89

Anna Kervall
Tf VD på IQ
0725-42 27 06
anna.kervall@iq.se

Pressansvarig:
Anita Nilsson
010-224 45 46
0736-60 51 18
anita.nilsson@lansstyrelsen.se