Samordnad restaurangtillsyn runt Vänern

Under helgen har samordnad tillsyn enligt alkohollagen ägt rum vid ett femtiotal restauranger i fem kommuner runt Vänern. Vi påträffade flera fall av brister i brandskyddet, livsmedels- och kassahanteringen och kravet på att kunna erbjuda mat.

Representanter från Länsstyrelsen, Skatteverket, Polismyndigheten, räddningstjänst, miljöförvaltning samt alkoholhandläggare deltog i en eller flera kommuner. Fem kommuner besöktes: Lidköping, Mariestad, Karlstad, Säffle och Kristinehamn.

Vid tillsynen kontrollerades bland annat att det var ordning och nykterhet på restaurangerna, samt att inte överservering eller servering till underåriga skedde.

Ett särskilt fokus vid tillsynen låg på att kontrollera matkravet och att gäster inte uppmuntras att köpa mer alkohol än vad de tänkt.

- En av grunderna i alkohollagen är att gäster inte ska bli för berusade. Då är det viktigt att mat erbjuds så att berusningsnivåerna kan hållas nere, säger tillsynshandläggaren Jakob Kilner.

De flesta restauranger skötte sig, kan vi konstatera. Men inte alla. Några levde inte upp till alkohollagens matkrav. Andra erbjöd mängdrabatt på alkoholdrycker.

Skatteverket kontrollerade restaurangernas kassaregister och personalliggare. Bland annat konstaterades brister med växelkassor och personalliggare. Personal var inte inskriven, man använde blyertspennor så att uppgifterna går att ändra, och tider saknades.

Räddningstjänsten kunde bland annat konstatera brister i placeringen av gasol och miljöförvaltningen fann brister i ordning och rengöring av köken.​


 Kontakt

Kontaktperson:
Jakob Kilner
Tillsynshandläggare Länsstyrelsen
jakob.kilner@lansstyrelsen.se
010-224 46 05

Pressansvarig:
Jan Mogol
010-224 45 52
0705-60 71 21
jan.mogol@lansstyrelsen.se