Götaplatsen och konstmuseet blir byggnadsminne

Götaplatsen - med konstmuseet, konserthuset, stadsteatern och konsthallen - är en av Göteborgs viktigaste mötesplatser. Det är också ett av stadens mest arkitektoniskt genomarbetade rum.
Nu blir Götaplatsen och konstmuseet ett byggnadsminne.

​Konstmuseet, med sina höga valvbågar, är verkligen en magnifik avslutning på paradgatan Avenyn. Byggnadsminnesförklaringen ska bevara museets fasader, de vackra utställningsrummen och alla ursprungliga delar av Götaplatsen. Och Poseidon, förstås.

Konstmuseet, som invigdes år 1923, har en av Nordeuropas främsta konstsamlingar. Pontus och Göthilda Fürstenberg donerade exempelvis sin privata konstsamling med samtida nordisk konst i början på 1900-talet.

Redaren Werner Lundqvist lade grunden till konstmuseet genom en frikostig donation. Därefter utlystes en arkitekttävling för museet. Det prestigefyllda hamnade slutligen hos arkitekterna Sigfrid Ericsson och Arvid Bjerke.

Arkitekternas bar idén att både skapa en saklig och tidlös gestaltning och en estetisk upplevelse. Konstmuseet är idag ett av Sveriges bästa exempel på 1920-talsklassicism.

Välkommen till konstmuseet!

När: Onsdagen den 17 maj, klockan 14.00
Var: Konstmuseet, Götaplatsen, Göteborg
Program: Kommer senare. Se www.higab.se

 


Kontakta oss

Pressansvarig:
Jan Mogol
Telefon: 010-224 45 52
Mobil: 0705-60 71 21