Ge vargen i trakterna av Kungälv ro att lämna området

Det finns en varg i trakten runt Kungälv sedan några dygn tillbaka. Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att ge vargen lugn och ro. Det ger vargen chansen att själv hitta vägen ut ur Kungälv.
Fotografi på en varg

Uppdatering 12 maj 2017
Vargen i Kungälv har rört sig vidare till Sjuhärad
Den varg som setts i trakten av Kungälv har rört sig via Alingsås till Sjuhärad. Igår sågs den i närheten av Borås och ska nu, enligt observationer, vara på väg mot Marks kommun.

- Att det är samma varg syns på det karakteristiska mönstret på svansen, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för rovdjur på Länsstyrelsen.

Liksom tidigare gäller att ge vargen lugn och ro så att den själv kan hitta vägen ut.

Vi vill betona att vargen är ett vilt djur bland alla andra. Vargen som har setts i trakten uppvisar ett normalt beteende. Det är varken ovanligt eller konstigt att ett djur hamnar i tätbebyggda områden. Med ett utbyggt vägnät, viltstängsel och tät bebyggelse är det inte heller konstigt om djuret inte omedelbart tar sig därifrån.

Vi har sett flera filmer där vargen följs efter av bilförare som filmar vargen under färd. Filma gärna – den är spännande att föreviga – men följ inte efter vargen. Vi har också sett uppmaningar om att rapportera var och när vargen har observerats för att följa vargens vandring. Länsstyrelsen anser dock inte att vargen bör punktmarkeras på det sättet. Ring gärna istället Länsstyrelsens rovdjurstelefon om du ser vargen.

Detta bör du göra om du ser vargen

  1. Låt den passera. Håll avstånd. Ta gärna ett foto för din egen skull, men förfölj inte vargen.
  2. Ring Länsstyrelsen på 070-602 49 87 och berätta för vår rovdjurshandläggare vad du sett.  

Du kan läsa om rovdjur på vår webbplats