EU påverkar din vardag - vilket EU vill du ha?

Om en månad, den 17 november, är statsminister Stefan Löfven, tillsammans med Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, värd för EU-toppmötet i Göteborg. Då samlas EU:s stats- och regeringschefer i Göteborg för att diskutera sociala frågor, arbetsmarknad och EU:s framtid.

EU är en del av vår vardag och påverkar hälften av alla politiska beslut som tas på lokal och regional nivå. Till exempel har EU beslutat att det ska finnas ett bäst-före-datum på mat, att vi ska kunna surfa fritt på mobilen när vi semestrar inom EU och att du, om du är student, har  möjlighet att studera i ett annat land genom Erasmus-stipendiet.

För Länsstyrelsen innebär EU möjlighet att utnyttja gemensamma resurser, men också att ta hänsyn till gemensamma regler. Arbetet med strukturfonderna är förmodligen det mest uppmärksammade. Det mest omfattande är vårt arbete med olika stöd till länets jordbruksföretag, men vi lägger också mycket tid på det långsiktiga miljövårdsarbetet och den fortlöpande miljöövervakningen.

EU-hösten i Göteborg
Under hösten arrangerar Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen (VGR) och Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) i samverkan med Länsstyrelsen Västra Götaland  ett antal gemensamma aktiviteter där allmänheten bjuds in för att visa kopplingen mellan EU och den lokala nivån.

  • 15 november arrangerar Jämlikt Göteborg seminariet "EU - satsa på barnen!" Ett starkt EU kräver att vi investerar i framtida generationer. Göteborg väljer att investera i de små barnen för att varje människa ska växa upp med förutsättningar att klara skolan, vidareutbilda sig och få jobb. Läs mer om seminariet här.
     
  • 16 november bjuds det in till ett samtal, "Morgondagens EU – hur skapar vi ett bättre Europa?" med bland andra EU- och handelsminister Ann Linde, EU-kommissionär Cecilia Malmström, Jonas Sjöstedt (V) och representanter från LSU – Sveriges ungdomsorganisationer, Volvo och Göteborgs universitet för att diskutera vilken roll EU bör och kan ha i framtiden. 
     
  • 17 november har vår statsminister bjudit in EU:s stats- och regeringschefer till Göteborg för ett toppmöte. Under det övergripande temat rättvisa jobb och tillväxt ska de diskutera sociala frågor, arbetsmarknad och EU:s framtid där fokus kommer att ligga på hur det europeiska samarbetet ska utvecklas för att göra skillnad i människors vardag. Läs mer om EU-toppmötet på statsrådsberedningens webbplats

Läs mer om EU-hösten i Göteborg:
Göteborgs Stads webbplats
Västra Götalandsregionens webbplats
Göteborgsregionens kommunalförbunds webbplats


 Kontakta oss

Kontaktperson:
Mikael Cullberg
010-2244323
mikael.cullberg@lansstyrelsen.se 

Pressansvarig:
Anita Nilsson
010-224 45 46
0736-60 51 18
anita.nilsson@lansstyrelsen.se