Barn är aldrig till salu – inte heller på resan

Under jul och nyår reser hundratusentals svenskar utomlands. På samtliga flygplatser runt om i landet uppmanas resenärerna i december att packa med sitt resekurage och anmäla misstänkta sexuella övergrepp mot barn. Medarbetare från initiativet Resekurage finns under veckan även vid Musikhjälpen i Umeå som i år uppmärksammar handeln med barn. Träffa oss där!

​Initiativet Resekurage – ett samarbete mellan Sveriges länsstyrelser, Polisen, Nationellt Metodstöd mot prostitution och människohandel (NMT) och World Childhood Foundation – arbetar för att informera om sexuella övergrepp mot barn i samband med att svenskar semestrar utomlands. 

– Svenskar är ett av de folk som reser mest i världen. Men med vårt ökade resande följer också ett ansvar att visa civilkurage och empati – det vill säga resekurage, säger Petra Tammert Seidefors, utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Stockholm. 

– Många barn far illa och utnyttjas sexuellt av turister. Det viktigaste du kan göra är att reagera och anmäla när du under resor misstänker eller bevittnar sexuella övergrepp på barn, fortsätter hon.

På den digitala plattformen resekurage.se går det att anmäla övergrepp, lära sig mer om vad som kan göras på plats och om vilka regler som gäller – även i Sverige – för sexuella övergrepp mot barn utomlands. 

– Varje anmälan kan göra skillnad. Polisen, både hemma i Sverige och i internationell samverkan, är beroende av allmänhetens tips för att kunna ställa fler förövare inför rätta, säger Petra Tammert Seidefors.

Träffa Resekurage på Musikhjälpen i Umeå

Mellan den 11 och 17 december kommer medarbetare från aktörerna i Resekurage att finnas vid Sveriges Radios insamlingsevent Musikhjälpen i Umeå. 

– Länsstyrelsen finns på plats för att svara på frågor och bjuda på kaffe. Representanter från polisen och organisationen Childhood kommer även sitta med inne i ”buren” och prata om arbetet mot barnhandeln om hur polis och frivilligorganisationer jobbar med frågan, säger Petra Tammert Seidefors.
 

​Initiativet Resekurage grundar sig på ett regeringsuppdrag till Länsstyrelsen i Stockholm. Syftet är att öka kunskapen om sexuella övergrepp på barn i utlandet i samband med turism och resande. 

Vill du veta mer?

Läs mer på resekurage.se 


 Visa resekurage

​​Om du på din semester ser något som inte känns bra, säg vad du såg till polisen genom att:

  1. Anmäla via polisens tipsformulär på resekurage.se
  2. Ringa svenska polisen på 114 14 från Sverige eller +46 77 114 14 00 från utlandet
  3. Uppsöka lokal polis där du är

 Träna upp ditt resekurage med ett enkelt test

Resekurage - 100 % rätt!

Träna upp uppmärksamheten och resekuraget inför resan med vårt enkla test på resekurage.se.