Årets Nybyggare och Årets Pionjär utsedda i Västra Götaland

Abbas Bafkar från Iran, som leder medicinföretaget Trionara Technologies i Partille, utsågs idag till Årets Nybyggare i Västra Götaland. Dani Abunar från Kroatien, som äger Salon Victor i Göteborg, blev Årets Pionjär. De fick ta emot ett stipendium på
10 000 kronor vardera av tillförordnad landshövding Lisbeth Schultze.

​Urvalet har skett bland företagare med utländsk bakgrund i hela Västra Götaland. Hamid Fard är samordnare för IFS-rådgivningen på Almi Väst, som riktar sig mot personer med bakgrund utanför Sverige. Han menar att priset, förutom uppmuntran för den enskilde företagaren, visar betydelsen för Sverige med entreprenörer med bakgrund i andra länder.

– Företagare födda i andra länder ser ofta lösningar som infödda svenskar traditionellt inte gör. Det gör att vi kan dra nytta av mångfalden och får kompetens till Sverige, säger Hamid Fard.


Till vänster: Dani Abunar tar emot utmärkelsen för Årets pionjär. Till höger: Årets nybyggare Abbas Bafkar tillsammans med Lisbeth Schultze. Foto: Anita Nilsson

Årets Nybyggare

Abbas Bafkar är företagare från Iran. När internationella sanktioner infördes mot landet etablerade han Trionara Technologies AB i Sverige. Trionara Technologies är ett medicinföretag som omsatte 16 miljoner kronor 2016, en ökning från 2,4 miljoner 2013. I januari 2016 flyttade företaget in i nya lokaler i Partille.

Årets Pionjär

Kungsbackabon Dani Abunar är född i Kroatien och kom till Sverige som barn. Han blev frisör och vann i 20-årsåldern en rad yrkestävlingar, både SM och EM. Efter att ha arbetat på Salon Victor i Göteborg i fyra år fick han möjlighet att ta över salongen. Sedan dess har salongen utvecklats genom renovering, nya villkor för personalen och nya tjänster som exempelvis utbildning för frisörer. Företaget har idag 30 anställda och fler håller på att rekryteras.

Fakta

Priserna till Årets Nybyggare och Årets Pionjär i Väst består av ett stipendium på 10 000 kronor.

Utmärkelsen lämnas till en person med utländsk bakgrund, som med begränsade resurser startat och utvecklat sitt företag i Västra Götaland. Syftet är att lyfta fram goda exempel och förebilder. Pristagaren i varje region går vidare som kandidat till priset Årets Nybyggare 2016 i Sverige som är instiftat av Kung Carl XVI Gustaf.

Det är stiftelsen IFS, i samarbete med Almi Företagspartner Väst, Länsstyrelsen i Västra Götaland, Västra Götalandsregionen, Visma och SEB som för 17:e året delar ut pris till Årets Nybyggare och Årets Pionjär i Väst.

 

 

 


 Kontakta oss

Hamid Fard
Samordnare för IFS-rådgivningen på Almi Väst
076-766 84 20

Margareta Johnsson
Integrationsutvecklare
Länsstyrelsen Västra Götaland
010-224 45 26

Länsstyrelsen Västra Götalands län
vastragotaland@lansstyrelsen.se  
010-224 40 00