Stor mobilisering mot langning av alkohol till tonåringar

I veckan startar länets samlade satsning mot langning. Budskapet – att inte köpa ut till minderåriga – sprids bland annat genom butiksreklam och på spårvagnar i Göteborg.
Nästan samtliga länets kommuner deltar i satsningen.

– Det är glädjande med den breda uppslutningen i Västra Götaland och att det här är en fråga som prioriteras i kommunerna, säger Lennart Rådenmark, länssamordnare för drogförebyggande arbete på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Närmare 60 procent av våra 16-åringar skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick tag på den genom någon de känner.

- Vi vill föra fram att det faktiskt gör skillnad att säga nej om ett yngre syskon eller kompis ber dig att köpa ut alkohol, säger Lennart Rådenmark.

Liksom tidigare år är unga vuxna, 20-25 år, en huvudmålgrupp. Vi gör också insatser för att nå föräldrar och andra vuxna. Exempelvis genom korta reklamfilmer i ett 50-tal butiker i länet och annonsering på spårvagnarna i Göteborg. Med insatsen vill Länsstyrelsen, polisen och kommunerna få fler att tipsa polisen om man misstänker att någon köper ut till den som inte har åldern inne.

– De flesta som bjuder eller köper ut alkohol till yngre tänker inte på riskerna. Det är inte bara olagligt, det kan även få förödande konsekvenser, säger Lennart Rådenmark.

I flera kommuner genomförs aktiviteter inför skolavslutningarna. Bland annat har Härryda och Vänersborgs kommuner använt sig av unga idrottsprofiler som säger nej till att langa alkohol till yngre kamrater och syskon.

Läs mer om Länsstyrelsens arbete mot langning

Här har du listan över kontaktpersoner i kommunerna.


Kontakta oss

Pressansvarig:
Jan Mogol
Telefon: 010-224 45 52
Mobil: 0705-60 71 21