Visa resekurage – säg vad du såg!

Hundratusentals svenskar förväntas resa utomlands under jul och nyår. Nu uppmanas utlandsresenärer att ta med sitt civilkurage på resan – sitt resekurage – och anmäla misstänkta sexuella övergrepp mot barn via resekurage.se, ett nationellt samarbetsprojekt.

​Många barn far illa och utnyttjas sexuellt av turister. Därför pågår initiativet Resekurage med den digitala plattformen resekurage.se för att informera om sexuella övergrepp i samband med semester utomlands.

Många svenskar bevittnar sexuella övergrepp på barn under resor men få vet hur brotten ska anmälas. I år har nio kända personer engagerats som resekurageledare och fungerar som ambassadörer för projektet – bland andra Patrik Sjöberg, Elaine Eksvärd, Maria Montazami och Christer Fuglesang.

– Det är viktigt att använda sitt resekurage om man bevittnar att barn far illa eller misstänker att de utsätts för sexuella övergrepp. Polisen är beroende av allmänhetens tips för att kunna ställa fler förövare inför rätta, säger Petra Tammert Seidefors, utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Stockholm.

Det är viktigt att träna sitt resekurage, det kan göras med ett enkelt test på resekurage.se.

Initiativet Resekurage grundar sig på ett regeringsuppdrag till Länsstyrelsen i Stockholm. Syftet är att informera om att sexuella övergrepp på barn förekommer i samband med turism och resande, och att förövare kan dömas både i utlandet och i Sverige. Uppdraget har utvecklats till ett långsiktigt projekt för att öka kunskapen om sexuella övergrepp på barn i utlandet.

Initiativet är ett samarbete mellan Sveriges länsstyrelser, Polisen, Nationellt Metodstöd mot prostitution och människohandel (NMT) samt World Childhood Foundation.

Logotyp, Resekurage.se

 Content Editor ‭[2]‬

​Om du på din semester ser något som inte känns bra, säg vad du såg till polisen genom att:
  1. Anmäla via polisens tipsformulär på resekurage.se
  2. Ringa svenska polisen på 114 14 från Sverige eller +46 77 114 14 00 från utlandet
  3. Uppsöka lokal polis där du är

 Content Editor ‭[1]‬

Anders Kompass, tidigare chef för fältavdelningen inom FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter som blev visselblåsare när han rapporterat om påstådda övergrepp av FN-soldater

Christer Fuglesang, vår förste och ende astronaut. Numera även barnboksförfattare

Elaine Eksvärd, bloggare, retoriker och bästsäljande författare

Filippa Rådin, entreprenör, designer, bloggare och Sveriges kanske mest kända idrottsfru

Lovisa de Geer, resebloggare som lever i ett handbagage och driver bloggen "Lovisa – The World Citizen"

Maria Montazami, svenskarnas favorit i Hollywood

Patrik Sjöberg, en av världens bästa höjdhoppare genom tiderna, och som idag jobbar aktivt för barns rättigheter

Tommy Myllymäki, stjärnkock, entreprenör, kokboksförfattare och vinnare av Årets Kock.