Viktigt att minnas förintelsen

-  Att minnas är betydelselöst om det inte påverkar hur vi agerar. Det sa Mona Sahlin under arrangemanget Samling för demokrati den 27 januari.

Länsstyrelsen har sedan år 2000 tillsammans med Judiska församlingen, Göteborgs universitet och Göteborgs Stad varit med och arrangerat Samling för demokrati. Detta görs varje år på den internationella minnesdagen av förintelsen.

Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism var i år inbjuden som huvudtalare. Hon berättade om de nynazister hon har träffat som påpekar att vi har åsiktsfrihet i Sverige.

– Men med åsiktsfrihet kommer också åsiktsskyldighet. Det är vår skyldighet att säga emot de här nazisterna. Låt oss minnas att vi har åsiktsskyldighet, annars är demokratin ingenting, förklarade Mona Sahlin.

Hon avslutade sitt tal med att fundera över om vi lärt oss något av förintelsen, eller om vi inte har lärt oss något alls:

– Hur kan vi säga att vi tar lärdom av förintelsen när Europa ser ut som det gör idag?

Michael Ben-MenachemMichael Ben-Menachem talade under Samling för demokrati.

Michael Ben-Menachem, överlevare av förintelsen, berättade om dagen då han och hans pappa tvingades lämna sin hemstad i Ungern och skickades till arbetsläger i Österrike. Michael var 8 år och tillsammans med 70 andra judar fick han trängas i en tågvagn gjord för sex hästar under resan till Österrike, fyra människor kvävdes redan första timmen. Han talade precis som Sahlin om ett gemensamt ansvar, hur likgiltighet är det farligaste som finns. Han berättade hur poliserna som förde i väg dem sparkade och slogs och människorna som såg på gjorde ingenting.

Samlingens siste talare var landshövding Lars Bäckström som även han påpekade vikten av att våga stå upp mot orättvisor:

– Att vara tyst är att låta det ske.

Landshövding Lars Bäckström
Landshövding Lars Bäckström.

Intervju med Mona Sahlin
Mona Sahlin och George Braun, moderator för kvällen, intervjuas av Radio P4 Göteborg. Judisk Romsk orkester spelar i Göteborgs Universitets aula
Många besökare i Göteborgs Universitets aula.

Foton: Hjalmar Fredin.

 

Läs även Peter Hjörnes referat i Göteborgs-Posten från Samling för demokrati