Tredje utflyktstipset i semestertider

Inga särskilda planer för helgen? Får vi i så fall rekommendera en tur till Dalsland? Till den vackra gården Vinnsäter i Järbo socken, Färgelanda kommun?
Där väntar dig ett möte med en fin och klassisk Dalslandsstuga i ett ganska ålderdomligt jordbrukslandskap. Mycket sevärt, vågar vi lova.

Vinnsäter i Järbo

​På Vinnsäter i Järbo socken, Färgelanda kommun, finns en typisk Dalslandsstuga. Därför är gården, som också har en fin gammal jordbruksmiljö, förklarad som byggnadsminne.

På Vinnsäter är boningshuset väl bevarat, både interiört och exteriört. Till gården hör även hus för djurhållning, foder- och spannmålshantering, förvaring och förädling.

Gården fungerar numera som hembygdsgård och under sommaren pågår mycket aktiviteter för att hålla gården levade för alla som vill ta del av denna unika miljö. Jodå, det finns en kaffeservering.

Hitta hit:

Från väg 172 mellan Högsäter och Bäckefors, sväng av mot Järbo kyrka och följ skyltarna mot Vinnsäter hembygdsgård.

 

Hjalmar Fredin
Före detta praktikant
Kommunikationsenheten


 Content Editor

HUS MÄNNISKOR MINNEN

– en bok om länets historia genom byggnadsminnena


Omslag till boken Hus människor minnenUnderlaget till artikeln är hämtad ur boken "Hus människor minnen" som har getts ut av Länsstyrelsen i samarbete med Bohusläns museums förlag. I boken behandlas ett rikt urval av länets drygt 250 byggnadsminnen som är skyddade enligt kulturmiljölagen. Dessutom finns en förteckning över länets alla byggnadsminnen.

Boken är framtagen i ett brett samarbete med bland andra länets museiorganisationer, universitet, specialister och förvaltare av byggnadsminnen som skyddas av kulturmiljölagen. Den finns till försäljning hos flera museer och bokhandlare i länet, samt via Adlibris och Bokus.

Utgivare: Bohusläns museums förlag i samarbete med Länsstyrelsen Västra Götalands län
ISBN 978-91-7686-274-2
384 sidor. Inbundet hårdband och rikt illustrerad
Cirkapris: 325 kr